Sesaďte generála!

Sesaďte generála!

Foto: dannyzabbal

Pyramida má špičku a na té firemní sedí zpravidla „CEO“ nebo generální ředitel. Ti, co mají rádi číslování, hovoří o jedničce, zmiňují „numero uno“. Nejvyšší úroveň se také velmi často označuje číslem 0 (viz zde). Ti tradičnější hovoří o tom nejvyšším, o generálovi, šéfovi nebo náčelníkovi. Prošel jsem firmami, kde se firemní jedničce s nadsázkou (mezi námi v tom zase tolik nadsázky nebylo) říkalo panovník a vládce.

Ugandský Idi Amin, čínský Mao Ce Tung stejně jako Jack Welch nebo Tomáš Baťa věděli moc dobře, jak chutná moc. I když Welch s Baťou alespoň trochu naslouchali lidem okolo. Moc je pro mnohé lidi (zejména muže) opojná, a proto o ni tolik usilují. Ovšem čím více staví firma na formální moci, tím více mají lidé strach a tím spíše si mohou o skutečné demokracii nechat pouze zdát. Dát moc do rukou jednoho člověka se označuje termínem monarchie. Svěřit ji do rukou úzké skupiny se pak nejčastěji nazývá oligarchie. A zdá se, že při budování skutečné demokracie bude nutné sáhnout po pozici „náčelníka“ a provést změny, které odstraní tento symbol moci a dají možnost rozhodování i jiným lidem ve firmě.

Nahlédneme-li do demokratických institucí, nalezneme nejčastěji něco jako výbor nebo jinak nazvanou skupinu zkušených lidí, kteří společně vedou firmu. Z této skupiny pak například na půlroční bázi (stejně jako třeba na úrovni EU) je vždy jeden člověk pověřený vedením firmy a vystupuje tak navenek jako „Acting CEO“ – zastupující ředitel.

Rád bych i v tomto případě zmínil Semco, kde v týmu vedení rezervují čtyři místa pro nejzkušenější manažery. Dvě místa jsou pak k dispozici komukoli z firmy na bázi „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Často se tak stane, že na poradě vedení vedle sebe sedí asistent prodeje, který právě nastoupil, vedle generálního ředitele. A samozřejmě, jejich slovo i hlas mají stejnou váhu.

Co vy na to? Zkusíte odstranit generála?