Příliš málo stavitelů katedrál!

Pravděpodobně jste již zaslechli historku o třech zednících. Všichni tři dělají stejnou práci. Člověk, který jde kolem, se jich ptá, co že to vlastně dělají. První odvětí, že rovná cihly. Druhý, že staví zeď. A třetí prohlásí, že buduje katedrálu.

Asi si všichni dovedeme představit, v čem se liší přístup stavitele katedrály od člověka, který staví zeď, nebo od toho, který rovná cihly. Tak jen ve zkratce. Myslím si, že stavitel něčeho většího, než je pouhá zeď, především chápe, jak jeho práce přispívá celku. To mu nejspíše dává nadhled a obrovskou motivaci. Takového člověka není potřeba řídit, úkolovat nebo kontrolovat.

Jen si vybavte, kdy naposledy jste stavěli „katedrálu“! Představte si, že by za vámi v tu chvíli někdo přišel s tím, že vás jde řídit a kontrolovat. To byste možná raději vyletěli z kůže, ne?! Já ano. Stavitelé katedrál potřebují zpravidla pouze dvě věci - 1) jasný cíl a 2) prostředky pro to, aby se k cíli mohli dostat. Stavitelé zdí a rovnači cihel zatím čekají, až jim někdo rozdá úkoly, až bude „padla“, a hlavně, až bude výplata. A kvůli těm dvěma vytváří většina firem nesmyslné hierarchie, hory pravidel a dalších omezení s cílem oklestit lidskou přirozenost.

Stavitelé katedrál jsou v menšině. A všimli jste si, jak se chováme k Vietnamcům, Ukrajincům nebo Romům?

Problém je, že stavitelů katedrál je v průměru pouhých 13 - 15 procent. A jak už to tak bývá, situace se přizpůsobuje většině. A tak jsou systémy organizace, řízení, hodnocení nastaveny na to, aby zaměstnanci bezchybně rovnali cihly a stavěli zdi. To má postupem času logické devastující účinky i na stavitele katedrál, kterým není v prostředí konvenčně řízených firem poskytnut odpovídající prostor, a proto nezřídka odcházejí (viz např. zde). Velmi často bohužel do tzv. „vnitřní emigrace“.

Stavitelé katedrál jsou v menšině. A všimli jste si, jak se v Čechách chováme k Vietnamcům, Ukrajincům, Romům a jiným menšinám?

Pokud si dokážete uvědomit, že i u vás jsou stavitelé v menšině, a vaše firma je tedy nastavena na rovnání cihel a stavbu zdí, hurá! Podařil se vám první krok. Víte, že máte problém. Jak už to bývá, teprve ti, kteří mají problém – tedy spíše o něm vědí –, jej chtějí řešit. A jestli se skutečně pustíte do jeho řešení, seznamte s ním celou firmu (oddělení). Povězte všem, že chcete více stavitelů katedrál, a objasněte také kroky, které pro to hodláte podniknout. Šance, že zbytek firmy porozumí změnám, které děláte, se tím několikanásobně zvýší.

Podívejte se i na "Hledáme stavitele katedrál".

K tématu stavitelů katedrál rozhovor z dubna '22: