Pracovní revoluce na obzoru?

Kdo jste četli Třináct tisíc dní víte, že jsem v sedmi letech zapálil svojí základku. Uhasil jsem to a chvíli zkoušel zapírat. Jenomže lež má, jak známo, krátké nohy. Myslím si, že téhle události můžu poděkovat za to, že mám nižší toleranci k vy/pře-krucování.
Vloni před vánoci jsem zaregoval na (dle mého) překroucenou kampaň jobs.cz, ve které se jejich reklamníci ptali na to, "Proč neděláme, co nás baví?".
V komentářích pod článkem jsme si začali dopisovat s Ervínem Dombrovským z Jobs.cz. Když už jsme jeli x-té kolečko, napadlo nás, že by bylo dobré se potkat naživo. Řekli jsme si proč debatovat ve dvou, když nás je hromada, které téma budoucnosti práce zajímá. Debata se odehraje 21.9. od 17:30 v budově LMC na Praze 7 

Snimek obrazovky 2016-08-12 v 17.07.51

Když už je tu téma nové práce, napadlo mě pozvánku doplnit čtyřmaprezentacemi, které se tématu věnují - každá z jiného úhle. Nejprve - zcela nahoře - Dan Franc z Googlu hovoří o tom, jaké vlastnosti hledá jeho firma u lidí. Jak možná tušíte hledají něco poněkud jiného než je v našich krajích obvyklé. A myslím, že se z toho dá leccos vysledovat o tom, jak se práce mění.

Dále je tu Andrew McAfee, spolu-autor Druhého věku strojů, který se věnuje tématu nahrazování lidské práce technologiemi. Kdo se o tuto oblast zajímáte, určitě od Andyho už dávno čerpáte. Málokdo umí téma vysvětlit tak polopaticky a poutavě jako on. Zapněte si CZ titulky:

Třetí - můj soused - Švéd Magnus Engervall (momentálně CEO Švédsko, Dánsko pro SnappCar), s kterým téma vydatně probíráme. Magnus ve svém vystoupení upozorňuje mimo jiné právě na to proč je třeba se znovu začít sbližovat se svými sousedy, neboť to budou oni, kdo v blízké budoucnosti sehraje zásadní roli v tom, jak přistupujeme k práci. Mrkněte:

Na závěr, můj nový objev Frithjof Bergmann k tématu nové práce:

Cokoli dalšího k tématu máte, podělte se v komentářích.

Příští týden chci posílat svůj první newsletter. Máte-li zájem o občasné (1x 4-8 týdnů) informace z mého (především) profesního života, objednejte si ho.

Podívejte se též na aktuální přehled mých podzimních akcí. Mimo jiné nás čeká:

1) Cyklus Život v 21.století: „Jak?“, který se sestává ze tří přednášek a následných besed:  4.10. Život bez škatulek, 3.11. Důlek a 6.12. Svobodná firma. Vždy v Praze od 16:30 do 20:30.

2) Workshop Důlek, 19.-21.10, uzavírka přihlášek 30.9.

3) Workshop Tvrdě, kamarádsky nebo jinak?, 26.-27.10.2016, uzavírka přihlášek 30.9.