Prachy, prachy, prachy

Prachy, prachy, prachy

Foto: Benn G.

Přemýšleli jste někdy o roli peněz ve vašem životě? Všimli jste si, jak moc řídí, co každý den děláme? Jak moc se je snažíme získat a mít jich víc, víc a ještě víc? Jak moc se přes ně poměřujeme s ostatními? Mluvíme o schopných, o těch točíme filmy, píšeme články a obdivujeme je. Ti, kteří nashromáždili méně nebo málo, považujeme za neschopné chudáky. Přehlížíme je nebo je jinak zatracujeme. Všimli jste si, kolik konfliktů (na všech úrovních spolužití) vzniká denně na celé planetě kvůli tomu, že jeden chce víc a druhý nechce míň?

Peníze jsou neuvěřitelný fenomén. Něco, o čem ale bohužel většinou nepřemýšlíme. Současné hromadění a honičku za nimi bereme jako nezpochybnitelný a hlavně pozitivní fakt. Přitom to není tak dávno, co bylo vše jinak. I dnes je na světě mnoho míst (i v ČR), kde mají peníze jinou funkci, než v našem raně kapitalistickém světě.

V našem systému nejsou peníze nástrojem pro výměnu zboží a služeb, jak tomu bývalo dříve. Místo toho slouží k poměřování společenského postavení. Vedou tak k nekritickému obdivu těch, kteří nakumulovali více, či k posměchu těch, kteří získali méně.

Kamarád mi poslal proklik na „Peníze jako dluh“ - ¾ hodiny souvislostí o tom, jak peníze vznikly a jak získaly dnešní postavení v žebříčku našich hodnot. A hlavně i o současnosti a budoucnosti peněz. Jestli přemýšlíte o penězích a o tom, kolik jich chcete mít, zda se zadlužit či ne, podívejte se na Peníze jako dluh.

Celý film i s českými titulky můžete shlédnout zdarma ZDE:

V knize Muž, který chtěl být šťastný jsem narazil na zajímavý odstavec:

„Peníze jsou parádní vynález. Mohou pěkně poničit život, když se člověk jejich prostřednictvím začne porovnávat s ostatními, svůj úspěch poměřuje jejich množstvím, začne mít pocit, že je potřebuje nebo, že jich potřebuje víc. Nenechme se, i když lidé okolo nás na ně budou nahlížet tímto způsobem.

Původní smysl peněz byl pomoci lidem poměřit práci, kterou jeden pro druhého dělali. Peníze nebyly původně nic jiného než prostředek, jak usnadnit výměnu mezi lidmi, výměnu zboží, ale také schopností, služeb nebo rad.

Než lidé přišli na peníze, byli odkázáni na výměnný obchod: dát lidem, co umíme, a za to dostat prostředky, za které si pořídíme, co neumíme.“

Pěkné, ne?