Oděvní branže přechází na biobavlnu, energetická na obnovitelnou energii, automobilová na elektromobily,… A co ta knižní?

Je to už tři roky, co jsme se rozhodli přestat dělat kompromisy v tom, jak vyrábíme naše knihy. Aby byla sranda, řekli jsme si, že se pokusíme stát nejekologičtějším nakladatelstvím v Evropě. V tomto úvodním videu jsem se včera pokusil vysvětlit, proč jsme se tak rozhodli, co proto děláme a také prosím, abyste nám tyto přístupy pomohli rozšířit i do jiných nakladatelství a dalších oborů. 

Došlo mi to celé asi před měsícem, když jsem chodil po jednom obřím holandském knihkupectví a snažil se tam najít nějaké stopy reakce na klimatickou krizi. Jediné, co jsem našel, bylo pár titulů, které se tématu měnícího se klimatu věnovaly. Když jsem ale hledal alespoň nějaký mikro-náznak ekologického, tj. k planetě i lidem šetrnějšího tisku, nenašel jsem prakticky nic. 

Při rešerši pro svoji novou knihu jsem si všiml, že většina branží se za poslední rok (některé i déle) začíná zásadně měnit. Jeden příklad za všechny: Móda. Dlouhodobě jsou po palbou kritiky za model rychlé módy, chemizaci bavlny, mikroplasty, trvale i úděsné podmínky svých asijských sweatshopů,... Proto přecházejí na biobavlnu, případně recyklované materiály, mění se. V mnoha dalších oborech je to podobné.

V knižní branži ale nic takového nenajdete. 

Valná většina knih se tiskně na nový, bělený papír, pár jich sice najdete s logem FSC, většina je lepená toxickými lepidly, tištěná stejně toxickými barvami, polaminovaná (tj. s plastem), které byly nezřídka vytištěné na druhé straně Evropy nebo dokonce v Číně. 

Není to tak dávno, co se zdálo, že papírové knihy zmizí podobně rychle jako CDčka a zůstanou jenom ebooky, které ale časem také vymizí, neboť lidé už budou knihy pouze poslouchat jako audio nebo sledovat jako video. Zatím se zdá, že tito proroci se zmýlili, a že knihy jsou stále ještě tím hlavním, co mění svět, a že ty papírové budou existovat dál. 

V porovnání s energetickou, zemědělskou, dopravní, stavební nebo oděvní branží je eko-stopa té knižní zanedbatelná. To ale neznamená, že může do alelujá "prasit" tak, jak se to dělalo ještě donedávna. Zabývat se proto tím, jak tisknout knihy, aby neničily lidské zdraví a naší planetu považuji za důležité už proto, že to může impulz i pro jiné branže a jiné lidi. 

Peoplecomm je mikro-firma, ale i mikro-firma může začít revoluci. Pro mě je důležité žít, co hlásáme tak, abych se mohl sám sobě a svým dětem podívat do očí. Naše knihy jsou o nové práci, nové ekonomice a o dobrém životě. Nemůžeme o tom psát a pak se tvářit, že se nás to netýká. 

V tom holandském knihkupectví jsem si připoměl, že je to běžnější, než by se zdálo. U nás, jak bysmet. Podívejte se po českých, slovenských nakladatelstvích a ukažte mi jednoho, kde se už zamysleli nad tím, proč, jak, kde, kdy tisknout. Přitom to není zase tak obtížné…

Zde je seznam toho, co děláme, aby naše knihy měly maximální možný dopad a škodily, co nejméně.

Tady v té přednášce se to snažím vysvětlit též: 

........

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti