Obživa: Spouštíme registraci do prvního spolkového obchodu v ČR

Na tenhle blog jsem se těšil dva roky :-). Spouštíme jím totiž registraci do prvního spolkového obchodu OBŽIVA, kterým chceme do našich končin přinést (staro)nový model obchodu, který vlastní jeho členové. V situaci, kdy českému trhu s potravinami dominují nadnárodní potravinové řetězce nabízející všechno možné, jen ne skutečné jídlo a odsávající hodnotu neznámo kam, to považujeme za velmi důležité.
Obchod chceme otevřít na jaře 2019 v prostorách pražského Dvora Kobylisy. V tomto blogu chci vysvětlit, jak Obživa funguje, čím je tento projekt v českých podmínkách unikátní a jak se do něho zapojit. Máte-li zájem, ZDE se můžete zaregistrovat.

A moc prosím, pomozte nám Obživu rozkřiknout do světa, ať se o ní dozví ti, pro které by mohla být cestou k jídlu a/nebo ti, kteří by podobný obchod mohli otevřít ve své obci či čtvrti.

Ale pojďme na to. Hezky v bodech.

Co to je?
Spolkový obchod propojuje napřímo pěstitele, chovatele a zpracovatele jídla (obživovatele) s těmi, kteří jídlo potřebují (obživovanými). Odtud i název Obživa. Obživovaní tak získávají napřímo přístup k čerstvému, sezónnímu, lokálnímu jídlu bez pesticidů, potravinářské chemie a jednorázových obalů za nákladové ceny. Obživovatelé se dostanou napřímo k lidem, kteří potřebují jejich jídlo.
Více viz na webu nebo profil na Slušné firmě.

Obživovaní tak získávají napřímo přístup k čerstvému, sezónnímu, lokálnímu jídlu bez pesticidů, potravinářské chemie a jednorázových obalů za nákladové ceny. Obživovatelé se dostanou napřímo k lidem, kteří potřebují jejich jídlo.

Jak to funguje?
Spolek lidí (obživovaných i obživovatelů) zaplatí tzv. investiční poplatek, za který se vybuduje obchod. Na provoz obchodu se poté vybírá tzv. provozní poplatek. Minimální náklady na vybudování obchodu jsme spočítali na 959.900,- Kč. Pokud chceme obchod otevřít na jaře 2019, potřebujeme, aby se do konce listopadu přidalo minimálně 200 členů. Výše jednorázového investičního poplatku je 4800 Kč (Je samozřejmě možné poslat navíc i tzv. solidární příspěvek v libovolné výši, který umožní zapojení i nízkorozpočtových rodin). Provozní poplatek pro rodinu je 450 Kč a 350 Kč pro jednotlivce a začíná se platit tři měsíce před otevřením obchodu. Veškeré prostředky budou vidět na transparentním účtě zde. V případě, že by se nenašlo dostek členů, investiční poplatek se v plné výši obratem vrací.
Více o tom v: Jak to funguje? nebo v úvodním videu. Zde je detail rozpočtu na vybudování obchodu:

Sortiment

Vizí je vybudovat plnohodnotnou alternativu supermarketu. V březnu bude záležet na financích, neboť polovina peněz jde právě na to. Plánujeme ale každopádně plný sortiment suchého jídla (obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, byliny a kořeni, mouky, kávu), trvanlivé položky (nealko a víno, zavařeniny, ekodrogerii) a pak postupně (nebo od začátku při dostatku financí) oleje, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a pečivo.

V čem se spolkový obchod liší od crowdfundingu

Jedním z oblíbených způsobů, jak dnes získat demokratické finacování podobných projektů je crowdfunding (např. Hithit.com). Lidem nabídnete nějaké ceny a poprosíte je, aby se vám na to složili. Lidi vám tak de facto darují své prostředky, ale projekt je váš. Na spolkový obchod se lidé také složí, ale je jejich.

Pod nad-vládou supermarketů
Loni zaniklo v Česku celkem 1082 prodejen, dvakrát více než o rok dřív. Za posledních deset let zaniklo v Česku 3923 prodejen o velikosti do 400 metrů čtverečních. Naopak vyrostlo 236 supermarketů a hypermarketů. V malých prodejnách nakupuje dnes už jen 17,3% Čechů, tj. více než 80% potravin se dnes prodá v supermarketech s velmi negativními dopady na naše zdraví, vztahy, pro naší krajinu a ekonomiku většiny z nás (zdroj; více viz: ). Podpora malých, nezávislých obchodů propojujících lidi a podporujících místní ekonomiku je jedna z hlavních věcí, na kterou bychom se měli zaměřit, chceme-li lépe a zdravěji žít.

Pouze 1% potravin, které se v Česku prodají, jsou bez pesticidů (bio). Proč je důležité začít jíst jídlo, jak bez pesticidů, tak bez průsmyslového zpracování, vysvětluje Jamie Oliver takto: „Vraždy jsou příčinou 0,8% úmrtí. Na nemoci, které mají svůj původ ve špatném stravování, umírá 60% lidí. Ale o tom nikdo nemluví.“

Malá spolková revoluce
Teprve před čtyřmi lety se v Praze otevřel první bez-obalový obchod a dnes se po celé ČR a SR otevírá jeden bezobalový krámek za druhým. Mám o tom docela přehled přes knihu Domácnost bez odpadu, kterou jsme před dvěma lety vydali.
Všímám si, že okolo většiny těchto obchodů vzniká komunita lidí, kteří pak zakládají další projekty jako jsou lesní školky, komunitní zahrady, kavárny,... a ozdravují tak místa, kde žijí. Obživa by mohla být dalším "levelem" této transformace českého maloobchodu a společnosti jako celku, neboť přináší staro-nový způsob demokratického financování, které má v Československu hlubokou tradici (o tom více třeba zde). Přál bych si nyní, aby na malou bezobalovou revoluci navázala revoluce spolková.

Vizualizace fasády obchodu:

Kdo za tím stojí
Duchovními rodiči projektu jsou Honza Valeška (Nadace pro půdu, Potravinová suverenita, Pro-bioliga, KPZky, Obživa, Kompot, Kuchyňka) - viz Honzovo představení obchodu níže, Jarda Lenhart (Svobodný statek, Camphill) a dále Lukáš Rudolfský (Vinné sklepy Kutná Hora).
V projektu je ale zapojena řada dalších velmi zajímavých lidí z řad českých ekozemědělců, zpracovatelů a KPZek. Projekt by nevznikl bez mravenčí práce Leoše Longauera a Míši Křivkové, která se bude starat o provoz. Své si odpracovali Zita Nevečeřalová, Marek Binder, Tereza Hausmannová, Pavel Kopecký a Markéta Körnig. Pomohli Ondra Chomát, Ondra Tesař, Vojta Sýkora, Markéta Vinkelhoferová, Tomáš Uhnák, Standa Miller, Vojta Klusák a mnozí a mnozí další.

Honza Valeška vysvětluje, co je Obživa (celá přednáška zde):


Místo

Ještě k místu. Přestože není v přímém centru Prahy, je i pro nás z větší dálky fajn. Dvůr je na adrese Klapkova 1035/28 přímo u výstupu z metra C, stanice Kobylisy a u zastávky tramvají 3,6,10,12,14,17, 24 a autobusů 152 a 177. Já jsem z úplně druhé strany Prahy, mám to 20 km, ale jede mi tam tramvaj skoro od baráku, přímo do Dvora, a tak se těším, kolik toho cetou tam a zpět přečtu :-).

Tolik k proč, co, jak, kdy, kdo na téma prvního spolkového obchodu v ČR.
Detaily fungování najdete zde. Zaregistrovat se můžete zde. Jak jsem prosil v úvodu, pomozte nám to rozkřiknout svými cestami. Kdyby vám nebylo cokoli jasné, pište na spolek@obziva.cz. Jste-li na facebooku, přidejte hlas ke stránce, případně se přihlaste do skupiny Pracovní Obživa.

A na závěr článek, který to celé přehledně shrnuje: