Naše první firma

Naše první firma je naše rodina. Táta s mámou jsou naši první šéfové, sourozenci kolegové, soused naše první konkurence... Právě tam se rodí naše návyky, tam se tvarují naše hodnoty, tam se tříbí náš charakter... V rodině získáváme základy naše pozdějšího přístupu k životu a tedy i k jeho hlavní náplni, kterou je práce (či jakkoli jinak budeme říkat činnosti vedoucí k nějakému výsledku). Velmi zjednodušeně se právě tady naučíme vyhledávat hierarchické struktury, ve kterých se podřizujeme mocnějším či podřízení naopak po méně mocných vyžadujeme. Nebo se naučíme samostatnosti a zodpovědnosti a svůj život pak následně dokážeme stavět mnohem častěji na vlastních potřebách vyvážených respektem vůči potřebám druhých lidí a ostatního života. Podívejte se na přednášku Katky Králové (Nevýchova) z letošní Svoboda v práci":

A zde rozhovor o podobných tématech, který jsme před časem s Katkou vedli:

Buď jak buď, přijde mi, že máme jako dospělí velkou moc - buď můžeme děti ochočit k poslušnosti nebo je naučit zodpovědnosti. Je to naše volba. Důsledky tohoto rozhodnutí jsou a nadále budou dalekosáhlé.

18478606390_ae792935de_b

P.S.: Můj text ze školního blogu o tom, Jak najít tu správnou školu? je na EDUinu - s pár zajímavými komentáři. Pokud vás téma vzdělávacího systému zajímá, podívejte se na to a případně se podělte o názor.

P.S.2: Zde jsou všechny moje aktuální akce na podzim. Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt: přihlášení k newsletteru.