Na shledanou v lepších časech :-)

farewell

Chvíli po tomhle článku vypínám na 1/2 roku internet a mobil. Důvody jsem už vysvětloval např. v "Off-line, Unplugged", "Hlava 22" nebo v "Půl roku bez internetu". Tímto článkem se chci rozloučit.

Po sedmi letech takřka denního pobytu v on-line prostoru, a hlavně na tomto blogu je to zvláštní pocit. Včera jsem to tu trochu čistil a narazil jsem mimo jiné na tuhle příhodu z Floridy, starou asi pět let. Vyhrkly mi z toho slzy do očí. Já totiž na to setkání úplně zapomněl a z té vzpomínky mě úplně píchlo u srdce. "Přítomný okamžik" a "čisté bytí" je totiž něco, čeho jsem si v poslední době příliš nedopřál. Myslím, že především proto potřebuji pauzu. Potřebuji se zastavit, zamyslet a jen tak být... mimochodem, domluvili jsme se s kamarády z Psychologie.cz, že o tom, jak se mám občas natočíme video - viz to první nahoře. Tak, pokud vás to zajímá, mrkněte občas k nim. Další díl jsme domluvili na 17.12.

Při včerejší čistce jsem narazil i na tohle: "Furt dokola stejný píčoviny". Potěšilo mě to. Letos jsem se totiž dostal několikrát do bodu, kdy už jsem chtěl se vším praštit a jít raději zahradničit, jít si hrát s dětma nebo odjet do Afriky. Měl jsem mnohdy dojem, že co dělám má nulový smysl, že firmy dál fungují jako Československo 70.let, školy dál zdebilňují naše děti, politický establishment tuneluje, co to dá a CZ online světu dominují lidé s osobností "hejtrů". Ve společnosti nulová důvěra, lidé si čím dál tím víc hledí každý svého, začínají stále častěji "chlastat", chodit do heren, a že jich rekordní počty spí na kartonu pod mostem a postávají před Armádou spásy. Štvalo a štve mě to. Jakákoli změna v nedohlednu. Ale včera jsem si přečetl tenhle článek a řeknu vám, ušli jsme za těch pár let pořádný kus cesty! Těch iniciativ, škol, firem a celkově aktivismu, co tu dnes je...! Třeba předvčerejší přednáška v Litomyšli (psal jsem o ní v Poctě Mílovi). To bylo něco! Tak se díky tomu zase raduju. Jde to a půjde to.

Protože odcházím, zveřejnil jsem zde tento měsíc bezmála čtyřicet článků a videí (ať máte co číst a na co koukat :-)) - je mezi tím pár starších textů, které jsem nechtěl nechat v konceptech, několik čerstvých videí ze Svobody Naživo (mimochodem kolegové z Bratislavy začínají od pondělka chrlit perly z 20.11. - sledujte na facebooku či na jejich youtube kanále) a několik mých nedávných objevů či úvah a další témata, která mě momentálně pálila.

Fungovat chci následující půlrok následovně. Každý týden se plánuji sejít se svojí kolegyní Zuzanou, která má jako jediná přístup k mému emailu a zároveň i ke kalendáři, abychom se poradili, co s jednotlivými projekty a požadavky. Tj. pokud potřebujete cokoli pro vaši firmu (přednášku, workshop, konzultaci) napište maila. Buď se po mailu domluvíte obratem se Zuzanou nebo s cca týdenním prodlením potom, co se nejprve poradíme my dva. V pravém sloupci zde na blogu jsou "aktuální akce", kde se můžeme vidět na živo a tam na místě probrat potřebné. Od 24.1. do 7.3. plánuji studijní cestu do Izraele, kde budu bez dostižení. Dialog na facebooku se rozjíždí, ostatní naše a moje sociální sítě budou půl roku spát.

Svým způsobem tedy odcházím s dobrým pocitem, že naše a mé aktivity mým odchodem neutrpí. Neměly by. Co se týče knih, momentálně opravujeme Svobodu v práci a dotiskujeme Štěstí doručeno. Druhá vydání obou knih by měla být do 15.12. Dokončujeme i ebooky Peníze, nebo život?, Summerhill a Štěstí doručeno. Až budou kolegové dají vědět přes facebook. Pokračujeme s projektem Život (i peníze) - 16.1., 13.3 a 22.5. jsou další termíny - kdybyste měli dotazy k tomu, pište Adrianě, která tento projekt vede:  adritesinska@gmail.com. Na jaro jsme vypsali nový ročník Silných stránek a Svobodné firmy. Pracujeme na další generaci www.svobodavpraci.cz v návaznosti na indexsvobody.cz.

Pokud bych mohl některé věci vypíchnout a o něco též požádat, potom by to bylo následujících sedm bodů. Moc vám za to předem děkuji.

1. Principy svobody ve firemním prostředí: Jestli vedete firmu či tým bez byrokracie a formální hierarchie, podívejte se na už zmiňovanou Svobodnou firmu a moje zápisky a video z minulého ročníku. Mně to nadchlo, proto to na jaře opakujeme. 15-20 míst.

2. Silné stránky: Jestli si chcete vyčlenit půl rok na lepší uvědomění toho, kdo jste a kam jdete, podívejte se na Silné stránky a moje dojmy z minulého setkání - Kdo jsem a kam jdu?. Já tyhle dlouhodobé programy miluju. 10-12 míst.

3. Knihy: Přijde mi, že velmi důležitou roli v našich snahách o změnu toho, jak se tu pracuje, hrají knihy. Možná víte, že jsme jim nedávno vyrobili nový web. Protože ale knihy nejsou ve většinové distribuci, to hlavní, co je dostane k lidem jsou vaše názory. Nový web je však (skoro) prázdný - co se názorů týče. Každá kniha má přitom svoji stránku, na jejímž konci najdete políčko “názory”. Moc vás prosím, pokud vás některá z našich knih nadchla nebo naopak zklamala (prostě na ní máte jakýkoli vyhraněný názor), nenechte si ho pro sebe a napište ho tam. Mimochodem, při nákupu na peoplecommu nad 2000 Kč je doprava zdarma.

Snimek obrazovky 2013-11-29 v 16.33.00

4. Možnost přispět - Pokud jste tu často víte, že tento rok jsem se dostal u projektů, kterým se věnuji zdarma, bez nároku na honorář, přes únosnou mez. Proto jsem byl poprvé v historii nucen hledat cesty k tomu, abych mohl své neziskové projekty udržet. Ničemu nevěnuji tolik času jako tomuto blogu. Ze všech stran slyším, jak je a může být prospěšný a proto jsem se rozhodl umožnit přispívání na jeho provoz a rozvoj. Pokud z něho máte prospěch, můžete ode dneška přispět převodem na transparentní účet - více viz možnost přispět.

5. Konzultace: Pokud máte pocit, že mohu poradit s vytvořením si práce, domluvme si "páteční oběd" podle toho, co naše kalendáře dovolí.

Tak to je vše. Na shledanou v lepších časech! Neboť já už zase věřím, že bude líp. A děkuju, že tu jste. Blog a vy mi budete chybět.