Na čem skutečně záleží?

Prázdni-ny: prázdné, činností nevyplněné období je ideální pro reflexi a uspořádání si priorit. Kamarád ze Slovenska mi poslal kraťoučký film, který by k tomu mohl pomoct. Alespoň na mě tyhle věci - jako na pracujícího rodiče dvou dětí - působí.

Pár citací z filmu: "Běž se houpat sama, jsem unavený"; "Nemůžu, musím do práce."; "Musím být v práci - kdybych tam nebyl, tak bych o ní přišel.";... Kdo z nás - pracujících rodičů, by se v těchhle větách občas nepoznal... Ve společnosti neomezených možností, která si stále ještě hledá svou cestu ke svobodě, navíc zaměřené na výkon a tudíž preferující práci před vztahy, je to naprosto normální. Často, až když člověk ztratí to, co pro něho má skutečnou hodnotu, uvědomí si na čem mu v životě skutečně záleží...

Ve společnosti zaměřené na výkon je běžné, že práce je důležitější než vztahy. To, že je ale něco běžné neznamená, že to musí být normální.

... proto si myslím, že prázdniny mohou být skvělým obdobím k tomu se zastavit, chvíli nic-nedělat a třeba si krapet pře/u-rovnat to, čím si "vystýláme" své diáře. Možná bychom na první místo - pokud to ještě neděláme - mohli "nasázet" sebe a své blízké, teprve potom vše ostatní. Určitě znáte metaforu s velkými šutry: Když se do sklenice dají nejdřív ty velké, vejdou se tam potom i malé a nakonec také písek. Nikdy ale ne naopak. Když se necháme zavalit emaily, fejsbuky, youtuby a dalším wilfingem nebo bezduchým vyděláváním na složenky, může se nám stát že prožijeme krapet jiný život než bychom si prožít přáli.

Dost řečí. Přeji prima nic-nedělání, rozjímání a diář mnohem víc podle vašich představ! Na závěr jen paklík PS-ek.

P.S.1:  Tohle by též mohl být takový - rozjímání stimulující - mini-filmík. Nejspíš jste viděli, ale za připomínku stojí:

P.S.2: Včera jsme s kamarády na náš školní blog sepsali zkušenosti s hledáním školy pro naše děti. Pokud jste nebo budete v té situaci (nebo o někom takovém víte), mrkněte na: Jak najít tu správnou školu?.

P.S.3: Manifest disfrutalismu se po uveřejnění tohohle videa stal přes noc bestsellerem v našem eshopu. Snad budeme stíhat :-). My momentálně sedíme s kamarády na Sicílii a o disfrutalismu zde vydatně diskutujeme (a samozřejmě ho vydatně žijeme).

P.S.4: Zde jsou aktuální akce na podzim. Zítra končí možnost objednat se na podzimní Důlek za zvýhodněnou cenu - ZDE. Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt: přihlášení k newsletteru.