Můžeme si my Češi důvěřovat?

panoramaHubMensi

Je to asi dva týdny, kdy jsem z pražského Hubu (jehož jsem členem) dostal mailem zprávu s tímto názvem: "Náš bar prodělává"... tak nějak jsem to v kostech tušil, ale přesto mě to dostalo. Hlavně to, jak velká ta ztráta je...
Abyste mi rozuměli.... Hub je jedním z mála míst v našich končinách, které fungují relativně velmi svobodně. Svou existenci staví především na důvěře. Fungují bez kontroly, bez cukru a bez biče. Nechávají tak například na členech, aby si sami (podle svého nejlepšího vědomí a svědomí) určili svůj úvazek a ten si následně ohlídali (a podle toho zaplatili) nebo, aby si v baru brali cokoliv podle své chuti a sami (bez kontroly) platili cenu podle jídelního a

Před pěti lety jsem se tu rozplýval o "rozdávací knihovně" v Las Vegasském Zapposu (viz Štěstí doručeno). Stejně jako v Hubu si tam knížky berou lidi z firmy zcela bez knihovníka, na základě vlastního uvážení. Vše stojí ze sta procent na důvěře. Do doby, kdy jsem o tom psal, systém zneužil jediný člověk, který si knihy svého času začal odnášet ve velkém v krosně na zádech a po večerech je prodával na ebay. Líbilo se mi, jak v Zapposu tehdy sitaci vyřešili: S "pokoutním prodejcem" firemních knih se bez okolků rozloučili a každý člověk v Zapposu dostal email s informací o tom, co se stalo a s tím, že důvěra zůstává klíčovou hodnotou firemní kultury, a že v pravidlech fungování knihovny se proto (prakticky nic) nemění. V Hubu (pro ty, kteří Hub neznáte - mrkněte, jak jsem před pěti lety popisoval, jak mi změnil život: "Hub & práce bez píchaček") to vyřešili stejně:

Zde je - v plném znění zmiňovaný email:

Náš bar prodělává. Tak, řekli jsme to.

Všechno, co v Hubu děláme, stojí na třech hlavních hodnotách: "Důvěra, Odvaha, Spolupráce". Odvaha nám pomáhá odkrývat neprobádané možnosti a společné úsilí nám všem umožňuje skutečně měnit svět. Navíc máme rádi otevřené a transparentní prostředí, kde důvěra funguje jako závazek, že všichni cítí stejné vlastnictví k prostorám, jež sdílíme.

Díky konceptu samoobslužného baru můžeme držet ceny relativně nízko, protože nemáme náklady na dalšího člověka, který by za ním stál. V současnosti ale dostal pocit důvěry v to, že za sebe každý řádně platí, trhliny. Jednoduše řečeno, půlka spotřebovaného zboží zůstává nezaplacená. Tak, řekli jsme to...taková situace není udržitelná.

Pomozte nám prosím zlepšit platební morálku, nejlepším způsobem je platit hned po nákupu. 

Maličkosti, které vám to ještě zjednoduší: 

• Pořiďte si multifunkční NFC kartu pro bezhotovostní platby - dostanete ji zdarma na infostolku. Útrata se vám bude automaticky načítat přes terminál a každý měsíc přidávat k faktuře. Navíc funguje i jako čip na tiskárnu.

• Plaťte ideálně hned po odběru zboží, všichni jsme jen lidi, kterým se může spousta věcí rychle vykouřit z hlavy.

• Seznamte své hosty se způsobem fungování baru.

Děkujeme

Impact Hub Tým

Napadlo mě se (při této příležitosti) zeptat, zda máte podobné příklady projektů nebo organizací, které staví - místo na obvyklé kontrole - na důvěře a vy jste zažili situaci, kdy někdo svěřenou důvěru neunesl. Pokud ano - jak jste to řešili a s jakým výsledkem?

Díky za všechny příklady.

No a co myslíte: Můžeme si my Češi důvěřovat? Je to reálné nebo furt utopie?

Tohle jsem k tématu důvěry točil před čtyřma lety:

PS1: Po prázdninovém, aktivitami prázdném období, začínám fungovat. Zítra jedu za Katkou Varhaník Wildovou (Manifest disfrutalismu) pokračovat v našich videocastech (zde" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen> poslední). V pátek jedu ze stejného důvodu za Jardou Lenhartem ze Svobodného statku (zde" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen> náš poslední rozhovor). Dnes se nám mimo jiné podařilo domluvit i s Petrem Márou a vypadá to, že 5.9. konečně zasedneme po třech letech k další Snídani. Na to se obzvlášť těším.

PS2: Kalendář mých podzimních akcí bobtná. Na co se zatím těším a kam vás zvu:

1) Velká pracovní revoluce na obzoru? - od 17:30, La Fabrika, Praha-Holešovice. To by mohla být zajímavá rozprava.

2) Úplně nejvíc se těším na cyklus přednášek a besed s názvem "Život v 21.století: „Jak?“", který momentálně ladím. Sestává se ze tří přednášek a následných besed:  4.10. Život bez škatulek, 3.11. Důlek a 6.12. Svobodná firma. Vždy v Praze od 16:30 do 20:30.

3) Již tradične - workshop Důlek aneb, jak si vytvořit práci, která pro vás bude smyslu-plná a pro druhé užitečná, 19.-21.10, uzavírka přihlášek 30.9.

4) Též tradičně - workshop Tvrdě, kamarádsky nebo jinak? neboli jak v sobě probudit schopnost vést druhé, 26.-27.10.2016, uzavírka přihlášek 30.9.

5) Další vystoupení a vystoupeníčka: Rise & Shine, Technická knihovna, Praha, 22.10.; Veď, nech se vést nebo vypadni na FF UK v Praze, 31. 10. 2016, od 1800; 7.11. Dobrý život (pro členy Mensy) v Moravské zemské knihovně v Brně; 24.11, Dobrý život (na prahu 21.století) na zámku v Litomyšli a další. Aktuální přehled zde.