KPZ-ka jako cesta, jak se dostat zpět ke skutečnému jídlu

V tomto blogu se podívejte na mojí přednášku z konference Zero Waste, kde jsem se snažil představit to, jak funguje naše modřanská KPZ-ka. Systém komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) patří k mých největších objevům za posledních deset let.
V přednášce vysvětluji, proč jsme se do toho pustili, jak to celé funguje, jaké jsou s tím potíže a divím se, že hnutí KPZ, které k nám přišlo z Japonska a Francie, je v Česku otázkou zhruba jen asi 5000 lidí. Přitom máloco mě osobně změnilo život (směrem k tomu dobrému) tak zásadně jako právě KPZ-ka.

Chcete-li, zde si proklikejte slidy k přednášce. Myslím, že je tam pár zajímavých obrázků a citátů. Například obrázek č. 7 považuji za jedno z nejlépe utajovaných tajemství našeho potravinového řetězce (detailněji viz: ):

Zde si můžete pustit Honzu Valešku (Nadace pro půdu, Potravinová suverenita, Pro-bioliga, KPZky, Obživa, Kompot, Kuchyňka), který mě na KPZky navedl a bez kterého by ta naše modřanská neexistovala (a můj život by byl jiný). Tato přednáška je zároveň velmi důležitá pro kontext celého tématu jídla a toho, jak naše jídlo vzniká:


P.S.1: Střídavě prázdninuji a když to jde, píšu naplno knihu. V horkých dnech jako jsou nyní se mi sice lepí klávesnice na prsty, ale v porovnání se srpnem 2015, kdy jsem ve čtyříctkách ve stínu finišoval Třináct tisíc dní, jsou současné třicítky paráda.

P.S.2.: Můžete-li, pomozte nám s projektem Slušná firma. Třeba tímto:

1) Víte-li o podobně smýšlejících firmách, propojte nás.
2) Pomozte nám propojit lidi a firmy – práce.
3) Šiřte manifest jako vizi nové ekonomiky.
4) Řekněte nám o dalších spřízněných duších.
5) Šiřte obsah z blogu, setkání.
6) Zadejte své akce, propojujte se s ostatními.