Je třeba, aby se potraviny staly jídlem a jídlo aby bylo dostupné

Toto byl můj nákup před-minulý týden v Obživě. Odhadem 35 kg v batohu, 10 kg v tašce. Cesta z domova do Obživy trvá přes hodinu: bus, tram, tram. Nákup a cesta zpět, dohromady přes tři hodiny. Stejné je to u nás s trhem - nejbližší máme jednou za týden, v sobotu na Výtoni. O víkendu je to hoďka tam a hoďka sem. 

Ve své poslední přednášce mluvím - mimo jiné - právě o dostupnosti jídla - o té fyzické, ale i o ekonomické. A mluvím tam o mnoha jiných souvislostech ohledně situace s jídlem. Prosím, podívejte se na ní. Typický obyvatel balkánského, italského, španělského, portugalského,... města, který potřebuje skutečné jídlo - tj. bez pesticidů, průmyslového zpracování, toxických jednorázových obalů, co neobletělo planetu - vyjde z domova a v dochozí vzdálenosti má vše, co potřebuje: ve špičkové místní kvalitě, od lidí, které zná, za pár euro. Kdo jste to zažili, víte, co je to kvalita života:

V Česku je to jiné. My nemáme drobné místní pěstitele, chovatele, zpracovatele a krámky a trhy na každém kroku. Máme supermarkety a nově i fenomény jako Rohlík a Scuk, které jsou vším možným jen ne cestou k čerstvému místnímu jídlu od známých lidí za pár korun a už určitě nejsou budoucností distribuce jídla (odborník na tématiku podnikatelských modelů Douglas Rushkoff nazývá tyto internetové platformy Wall Martem na digitálních steroidech). 

Člověk si zvykne na všechno, a tak jsme si i my zvykli. Situaci ztěžuje i to, že u nás (v Česko- Slovensku) tato situace trvá už od roku 1952 (zde). Pamětníci rychle vymírají. Kromě toho - moderní Čech nedokáže rozlišit mezi marketingem a skutečností. Nechápeme proto dopady supermarketů (zde) a už vůbec nerozumíme tomu, jak fungují zmiňované internetové platformy.

Dokážeme to změnit? Moje velká naděje na to, že by to mohlo jít i v Česku - bezobalové obchody - jsou aktuálně ve velkých obtížích (zde). My se snažíme ke změně přispět přes projekt Zpátky k jídlu, aktivitami Slušná firma, přes naší KPZ-ku nebo tím, že jsme založili právě Obživu a i jinde se toho děje hodně. V hegemonii marketů je to ale zatím jako plivnutí do moře.

Nějaké nápady???

Jo a jedna radikální myšlenka na závěr: "Nikdo by neměl být nucený vlastnit auto proto, aby si zajistil základní potřeby - tj. jídlo, děti do školy, sebe do práce."

Cestu k jídlu znázorňuje toto schéma. To je na naší cestě k jídlu tou nejdůležitější značkou.  

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Když byste chtěli a mohli, prosím o podporu aktivit Slušné firmy ZDE - v covidu jsme přišli o velkou část financování.

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje knihy najdete zde.