Jaké byly naše tržby za 2017 a s kým jsme se o ně podělili aneb zkuste to taky :-)

Peoplecommem zapojili do 1% pro planetu. V tomto blogu vám chci o tom říct. Chci vám taky oznámit, kolik korun jsme za rok 2017 utržili, kolik korun jsme z toho a komu jsme darovali a také kolik jsme zaplatili za prodej knihy první demokratické škole na světě s názvem Summerhill.

Vezmu to zeširoka.

Mezi mé úhlavní zájmy patří hledání optimální formy firmy (či obecně organizace). Tedy, že by mě to téma nějak bralo za srdce, to ne, ale fakt, že až 90% veškerých škod na životním prostředí, lidském zdraví a kvalitě života vzniká na straně firem (zdroj: Zodpovědná firma) mi nedá spát. Vím, že změnou jedné firmy se dostaneme násobně dál než změnou jednotlivce, a v tom nacházím velký smysl.

Jinak to k sobě hezky pasuje, ne? Forma firmy. Hledám model či spíš modely uspořádání firmy tak, aby řešila skutečný problém skutečných lidí, aby v ní lidé mohli být lidmi a aby podnikání co nejméně škodilo druhým. Hledám tedy optimální balanc mezi svobodou a zodpovědností, mezi tužbou po naplnění potenciálu každého člověka a ohleduplností vůči ostatním lidem a všemu živému. Jazykem integrální teorie hledám firmy s modrozeleným/teal náhledem na svět.

Proto jsem se před lety rozhodl roztleskat hnutí za Svobodu v práci a ze stejného důvodu jsme založili Slušnou firmu (o co nám jde, se dozvíte zde). Usilujeme o to, aby firmy začaly mnohem rychleji než doposud přebudovávat své "stroje na bezduché a beozohledné množení peněz" na "organizmy sbližující lidi a řešící jejich problémy".

Usilujeme o to, aby firmy začaly mnohem rychleji než doposud přebudovávat své "stroje na bezduché a beozohledné množení peněz" na "organizmy sbližující lidi a řešící jejich problémy".

Fakt je i ten, že každé podnikání škodí. Už jenom auto, kterým za prací jedete nebo počítač, na kterém pracujete někdo vyrobil s nějakou ekologickou a sociální stopou a obojí funguje nejčastěji na fosilní energii. Kromě toho, aby firmy začaly sloužit lidem (a ne pouze akcionářům), je tedy třeba minimalizovat škody, které působí (o tom více zde).

Já se snažím pít víno, když už ho už kážu, a tak kromě aktivit okolo Slušné firmy nahlížím i na naše nakladatelství (Peoplecomm) stále více jako na laboratoř, v které experimentuju s různými cestami k firmě budoucnosti. Jedním ze stále nových experimentů je naše členství v 1% pro planetu, což je organizace, která propojuje ziskovky s neziskovkama. Ziskovky (jako peoplecomm), které si už uvědomily, že jejich činnost škodí se přes 1% mají možnost “dobrovolně zdanit” a tyto peníze předat přímo neziskovkám, které škody po podnikatelích napravují.

Zde jsou výsledky zdanění roku 2017 a to, jak jsme peníze rozdělili:
Naše tržby za rok 2017 byly 2,78 milionu Kč. Z toho 1% + Bojkot černého pátku (100% výnosů z našeho eshopu šlo na 1%) vynesl 13 386 Kč,-. Dohromady jsme tímto způsobem mohli darovat 41000,- Kč.

Samozřejmostí je, že knižní podnikání (obzvlášť tak, jak ho pojímáme my - viz O nás) není bankovnictví, exekutořina nebo farmacie. Člověka to umí uživit, ale nezbohatne z toho. Čtyřicet tisíc korun je tedy možná pro někoho všimné, pro nás to málo peněz není. Snažíme se tím ale vyslat signál, ukázat co považujeme za správné.

Vybrali jsme si čtyři organizace, kterým jsme tím chtěli poděkovat za jejich činnost a říct o nich ostatním.

Zde je stručný popis toho, na čem pracují a proč jsme se rozhodli poděkovat právě jim.

Zaprvé je to Spolek pro komořany, který si vzal za úkol postarat se o koordinaci rozvoje naší čtvrti. Zároveň je to ale organizace, která může být pro zbytek Česka inspirací, jak se postavit nekontrolovanému zabírání půdy a neřízenému rozmachu developerů gándhiovským nenásilným způsobem (např. zde nebo zde).

Zadruhé je to Skutečně zdravá škola jako projekt, který si vzal za úlohu ozdravění toho, čím v našich školách živíme naše děti - tedy toho, co rozhoduje do velké míry o tom, jaký prožijí život.

Zatřetí děkujeme škole našich dětí, v které již šestý rok dobrovolničíme - Na Beránku. Ti přišli letos s dalším velkým experimentem. Děti v 7. a 8. třídě si od letoška vaří sami. Komplet, se vším všudy a furt. Zaplatili jsme jim jedno členství v KPZ-ce, která funguje v symbióze se Svobodným statkem. Slibuji si od toho, že se tak děti dozvědí o rozdílech mezi potravinami a jídlem, mezi chemo-zemědělstvím a zemědělstvím šetrným vůči přírodě a člověku - prostě, zkusit si ve třinácti získat jídlo mimo markety. A jakákoli podpora Svobodného statku je důležitá, neboť se jedná o české průkopníky eko-zelinářství. Příští týden o tom chci sepsat reportáž.

Za čtvrté děkujeme Incienu, který hraje v Česku klíčovou úlohu v tom, jak podnikatelé chápou odpad. Většina na odlad nahlíží jako starost někoho jiného, část jako nepříjemnost. Incien usiluje o to, abychom na odpad začali nahlížet jako na cenný zdroj, tj. aby koncept odpadu přestal existovat.

Každé podnikání škodí. Už jenom auto, kterým za prací jedete nebo počítač, na kterém pracujete někdo vyrobil s nějakou ekologickou a sociální stopou.

Kromě 1% pro planetu jsme včera platili poprvé i poplatky za prodej Summerhillu. Zde jsou tržby od začátku. Summerhillu jsme posílali 2600 liber, což je cca 80 tisíc Kč. Máloco považuji za tak smysluplné jako podporu organizací jako je tato průkopnická škola na východě Anglie. Díky všem, kdo jste si tuto knihu koupili. Přispěli jste na dobrou věc.


Díky Martině Pavelkové ze Sázíme stromy, Ondrovi Veselému z Chimpanzee a Jonovi Cocinovi z 1% (více viz video níže) za to, že jste mě k tomu přivedli. Byla a je to skvělá zkušenost.


Zde pro zajímavost výše poplatků za členství v 1% pro planetu (na provoz a propagaci organizace). My spadáme do první kategorie, tj. ročně platím 300 dolarů.

P.S.: Tenhle text jsem napsal v Maroku, kde vládne Islám. Mimochodem, k jedné z islámských zásad patří, že Muslim, kterému se daří má ročně odevzdat minimálně 2,5% svého jmění těm, kterým se daří méně. Věřím, že pro některé našince bude tento rys (pro mnohé obávaného) Islámu velké AHA: