Hodná, zlobivá & normální

Rodina je pro většinu z nás první firma. Tam se učíme pracovat. Tam se učíme žít. Pokud chceme cokoliv v (nejenom) pracovním životě změnit, je třeba se podívat nejprve právě do rodiny a porozumět tomu, jak utvářela náš pohled na svět. Právě proto najdete v knize Peníze, nebo život? kapitolu o "naší první firmě", z které jsem se rozhodl udělat krátký, osmidílný seriál s názvem "Rodičovské mýty". Toto je druhý díl. O tom, jak se z divokých, zvídavých a kreativních lidských bytostí stanou osoby poslušné, hodné a normální. První díl naleznete zde.

Možná je dobré si připomenout, že existují dva, možná tři, základní styly výchovy. Mrkněte se proto na jeden z dílů seriálu Svoboda v práci, kde se o nich snažím mluvit. Seriál rodičovských mýtů se věnuje tradiční výchově, té postavené na poslušnosti. Pro kontext se podívejte i na 13 cílů tradiční výchovy.

P.S.: Čtu právě hodně texty Thomase Friedmana a dalších lidí, kteří se zabývají budoucností práce. Narazil jsem u toho na jedno video, které mě vyprovokovalo k napsání článku o mafii, o Montessori mafii na náš školní blog. Je o měnícím se světě práce a zvláštním fenoménu mezi technologickými společnostmi jako je Google, Amazon nebo Wikipedia, a to že jejich zakladatelé prošli všichni Montessori vzděláváním. Andy McAfee říká: "A já myslím, že to není náhoda." Možná jste někdo četl jeho Race against the Machine, další knihy nebo blog. Pokud ne, doporučuji. Jinak na školní blog budu nyní nějaký čas psát - stejně jako zde týdně, vždy v úterý (+/-).

P.S.: Vypsali jsme podzimní termíny na dva workshopy - Najděte svůj důlek (10.-12.10.) - uzavírka přihlášek 25.9. a Svobodná & zodpovědná firma (6.-7.11.) - uzavírka přihlášek 20.10.