Dva dny se svobodou v práci

25. – 26. 10. pořádáme v Praze, poprvé ve formě pro jednotlivce, dva dny na téma organizace firmy tak trochu „postavené na hlavu“ s jednoduchým názvem Svoboda v práci. Firmy, jejíž hlavní účel není zisk, ale vyšší smysl. Firmy, která upřednostňuje udržitelnost a zodpovědnost před jednostrannou orientací na růst a obrat. Firmy, která funguje jako společenství lidí, které spojuje sdílený účel, hodnoty a zvyklosti, ne firmy, která na lidi pohlíží jako na lidské zdroje, které následně člení do hierarchicky organizovaných úrovní a od–dělení. Pro mě jsou kurzy vždy dvěma intenzivními dny, které dokážou nabít na hodně dlouho. A čím správnější lidé se na ně přihlásí, tím déle to nabití vydrží. Proto jsem se rozhodl ke čtyřem kurzům, na kterých máme letošní podzim ještě prostor, napsat krá

Z mého pohledu je kurz Svoboda v práci především příležitostí pochopit mnohem lépe fungování člověka a skupiny v pracovním prostředí. Jinými slovy, jak to v práci zorganizovat v případě, že chcete po lidech více iniciativy, nápaditosti a vášně. V malé skupině je to vždy i příležitost prokonzultovat situaci ve vlastní firmě, a to s lidmi často na stejné vlně, z různých branží, ale řešící stejnou problematiku. I já jsem k dispozici o pauzách a večer k prokonzultování čehokoli, co ve firmě zvažujete. Navíc po více než třech letech intenzivní práce s tématem mám snad stále nové příklady a lepší uchopení podstaty problematiky.

Zde je starší video vysvětlující problematiku, které tu už někde bylo, pro ty z vás, kteří jste tu třeba poprvé a zvažujete, zda to zkusit.

Přijde mi, že v dnešním světě má byznys podobnou úlohu, jako dříve měla armáda. Naprosto klíčovou. Kromě toho prací a přípravou na práci (ve škole) stráví většina z nás největší díl svého života (zpravidla od šesti do pětašedesáti let). To, jak podnikáme a jak pracujeme, má tedy obří vliv na to, jak funguje zbytek naší společnosti a i naše životy. Zorganizovat jednu, dvě, pět firem svobodněji a tedy smysluplněji, udržitelněji a zodpovědněji a získat tak další příklady, které mohou ostatní napodobovat, změní svět. A tento kurz je to nejpraktičtější, co k tomu máme. Proto, pokud se o nějakou formu liberalizace u vás v práci snažíte, vyhovuje vám práce ve skupině a já (jako průvodce) vám nepřijdu nepříjemný nebo nedůvěryhodný, přihlaste se nebo info posuňte dál. V otevřené formě toto téma zvažujeme opět nejspíš až na podzim 2013. Díky.

P. S.: Možná mrkněte i na Svoboda v práci na TV3.