Dramaturgie Svobody NaŽivo

Minulý pátek jsme uzavřeli definitivní podobu programu na 8. 11. Sešli jsme se s kolegy nad dramaturgií a protože Skondr je i vášnivý filmař, vzniklo z toho toto krátké video (i když spíše pro pocit). Já osobně jsem se znovu nadchnul a opakovaně mi došlo, proč vlastně ten den ve Vzletu pořádáme a jak důležitý je pro celou naši snahu o změnu toho, jak se v Čechách a na Slovensku pracuje.

Do konce týdne by se to, co jsme probírali, mělo objevit v programu. Dám vědět přes blog, přes facebook a twitter. Pro mě to nejpodstatnější z pátku je provázání hlavní myšlenky konference s každým ze třech bloků a následně s přispěním každého řečníka (ikdyž tady to budeme ještě ladit). Celé to začíná stejně jako vloni „warm–up“ srazem navečer 7. 11. v HUBu, kde se sejdeme s řečníky a chceme se především naladit na maratón přednášek, který nás čeká následující den. Kromě toho máme v plánu během warm–upu promítnout část filmu Fishead – ryba smrdí od hlavy, který podle mého názoru velmi trefně ukazuje na to, proč svoboda ve společnosti a v byznysu v takovém stavu, v jakém je.

Usilujeme o změnu toho, jak v ČR a na Slovensku pracujeme. Svoboda NaŽivo je pro nás v tomto snažení „událostí roku“.

V části věnované vzdělávacímu systému se chceme řečníků zeptat v jakém stavu je – ve vztahu ke svobodě člověka – současný vzdělávací systém, a co navrhují udělat dál proto, aby naše školy pomáhaly připravovat lidi pro život v 21. století. Pozvali jsme Janu Nováčkovu, Tomáše Feřtka, Ondřeje Hausenblase a Ondřeje Štefla (poslední dva s námi nemohou být na živo, a tak jejich názory předtočíme). Dále vystoupí Pavla Tomášová a Jindřich Monček jako zástupci dvou státních škol, které mají k tématu více než co říct. Kromě toho do tohoto bloku připravujeme s Andreou" width="640" height="337" frameborder="0" allowfullscreen> Culkovou krátký film o základních vzdělávacích alternativách v ČR. Protože si myslím, že svoboda v práci je možná pouze pokud jí bude předcházet svoboda ve škole, moc se těším na všechny myšlenky a následnou diskuzi.

V bloku firem očekáváme příklady firem, které dokáží fungovat tak, že jejich lidé přicházejí ve velké míře s vlastní iniciativou a nápady a pracují, protože v tom vidí vyšší smysl. Firem, které dokázaly vybudovat jedinečnou kulturu a které staví na principech, jako je opravdovost, transparentnost, zodpovědnost či udržitelnost (viz např. zde). Vystoupí pět (možná šest) řečníků z Čech a ze Slovenska na živo a já si ještě dopisuji s dvěma zahraničními (Traci Fenton z Worldblu a Ricardo Semler ze Semca, autor kultovního Podivína), které žádáme o video příspěvek.

Kromě nových souvislostí a inspirace bychom si přáli, kdyby nás tento den jaksi „zaktivizoval“ tak, abychom každý chtěli udělat několik svých kroků ke svobodnějšímu pracovnímu prostředí a společnosti.

V části společnost je otázka podobná jako v případě vzdělávání: Jak svobodná je naše společnost a na co se zaměřit, abychom mohli žít v ještě svobodnější společnosti? Vypadá to, že skladba řečníků bude i zde mimořádně pestrá a výživná. Kromě těch, které vidíte už dnes v programu přibude ještě Anežka Janátová a Bronislav Matulík, kazatel Církve bratrské a člen Vězeňské duchovenské péče. Moc se těším na úvahy nad osobní svobodou Petra Brichcína, na Jaroslava Duška a jeho úvahy nad měnícím se paradigmatem. U Matěje Holana čekám inspiraci do aktivnějšího občanského života a jsem plný očekávání, o čem promluví Karel Janeček.

Já osobně jsem letos plánoval nic nevyprávět, jen naslouchat a potkávat se s lidmi, ale v pátek mně to tak nadchlo, že najednou cítím potřebu na závěr též na pár minut vystoupit a navrhnout pár věcí, které bychom všichni mohli udělat proto, abychom se změně toho, jak pracujeme a jak podnikáme, o kus přiblížili. Tak nějak cítím, že pořádat podobný den jenom proto, abychom nasáli inspiraci, je málo. Pokud to námi pohne a já myslím, že vloni to pár lidi pohlo, je třeba toho využít a něco udělat.

Takže tolik. Pokud se tam chystáte, prosím zaregistrujte se raději dříve než později. Vloni se to také nejprve táhlo a najednou bylo plno. A nám pak neustále někdo psal nebo volal, jestli máme ještě místo. Děkuji za pochopení. Mějte se hezky!