Doprava do školy (7. díl seriálu o car-free životě)


Zde je sedmý díl seriálu o car-free životě, který vzniká z knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnostiDnes o fenoménu mamataxi, tj. o rozvážení dětí do škol a na kroužky. Předchozí díly seriálu jsou zde: šestýpátýčtvrtýtřetídruhý a první

Protože žijeme v ostře výkonové společnosti, hrajeme hru na to, kdo to dotáhne nejdál a kvalita škol se v Česku přitom tolik liší, rodiče, kteří si to mohou dovolit, se svým dětem snaží vybrat ty nejlepší (nikoliv nejbližší) školky a školy. Kromě škol děti odpoledne spěchají z kroužku na kroužek. Rodiče usilovně pracují (valná většina mimo domov), aby na to všechno vydělali. Počítají se minuty, šetří se čas. Když počítáte čas, pohodlí i status, vychází z toho často nej- lépe právě auto. A tak se před mnoha školami v Česku odehrává každé ráno bizarní situace. Máte pocit, že je Black Friday nebo nějaký jiný mega-výprodej a vy jste se ocitli před nákupním centrem. S ostatními se tu boxujete o parkovací místo, abyste si mohli rychle doběhnout pro nějakou tu zlevněnou plazmu. Co dítě, to osobní asistent: rodič-šofér. 

V červnu 2019 jsme před naší školou v pražských Modřanech v časech nejvyšší ranní koncentrace automobilů měřili kvalitu vzduchu, který tam dýchají naše děti. V několika případech jsme si ověřili fakt, že v Evropě není stát, kde by jezdily toxičtější automobily (zde). Norma pro tzv. pevné částice z výfuku pro jeden dieselový motor je 30 tisíc částic na cm3. My jsme před školou naměřili v několika případech hodnoty mezi 100 a 200 tisíci. V Česku však není problém naměřit u jednoho vozu až astronomických 900 tisíc (zde). Pro mne osobně bylo nejzajímavější, že výsledky jsme následně prezentovali rodičům, kterých na tuto besedu přišlo asi pět. Z vedení školy nebo naší městské čtvrti Praha 12 ani noha. Besedu si můžete poslechnout zde:

Vzduch v průměrném autě je 9–12krát toxičtější než venku (zde).

K tématu módy dopravování dětí do školy autem je třeba podotknout, že vzduch v průměrném autě je 9–12krát toxičtější než venku (zde, zde). Nedávná studie z Kodaně potvrdila, že řidič dýchá škodlivější vzduch než cyklista (zde). Chodec či cyklista tak i ve velmi znečištěném městském prostředí dýchá lepší vzduch a žije zdravěji. Profesor David King, hlavní vědecký poradce britské vlády, říká, že pro děti je mnohem zdravější, aby do školy jezdily na kole, na koloběžce nebo chodily pěšky. „Auto je tou nejnezdravější variantou,“ dodává King. V dnešním Česku chodí do školy 46 % dětí pěšky, 24 % se přepravuje autem, 28 % MHD, 2 % na koloběžce a 1 % na kole. Přitom z průzkumu organizace Pražské matky vyplynulo, že 20 % dětí by si přálo do školy jezdit na koloběžce a 20 % na kole (zde). 

Toxicita aut v EU: 

"Pro děti je mnohem zdravější, aby do školy jezdily na kole, na koloběžce nebo chodily pěšky. Auto je tou nejnezdravější variantou,“ Profesor David King, hlavní vědecký poradce britské vlády

Co s tím? Za prvé si zjistit více o tom, co dýcháme uvnitř auta a v okolí frekventovaných silnic nebo parkovišť. Za druhé šířit osvětu mezi rodiči a sousedy ve čtvrti a společně s nimi, s místní samosprávou, případně ve spolupráci s neziskovými organizacemi hledat cesty k tomu, aby se děti mohly dopravovat do školy jinak než autem. V naší škole jsme se zapojili do projektu Bezpečné cesty do školy, který organizuje nezisková organizace Pražské matky. Společně s nimi jsme vytipovali nebezpečná místa a pracujeme na podpoře dopravy do školy na kole, koloběžce, pěšky nebo MHD. Za důležité považuji i maximální ztížení příjezdu autem do bezprostřední blízkosti školy. Ze všeho nejvíc je však nutné urychlit celkovou proměnu školského operačního systému tak, aby se zvýšila kvalita škol napříč Českem a děti mohly bez obav chodit do své spádové školy, jak je to naprosto běžné třeba ve Finsku. 

P.S.: Fotka v úvodu je stojan na kola před školou mých dětí v Modřanech. Na cca 700 žáků je tu slovy 9 míst na kola. Celá léta nás na kole jezdilo +/- pět rodin. 

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Zdroj: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti.