Disfrutalistický rozhovor - IV. & V.

Ahoj přátelé! Mám tu dnes pokračování rozhovorů s Kateřinou Varhaník Wildovou, autorkou mého loňského objevu Manifestu disfrutalismu - část IV. a V.
S Katkou, stejně jako s Jaroslavem Lenhartem a Davidem Chábem máte možnost podebatovat naživo 4.10 na přednášce a debatě "Život bez škatulek". Zítra (čtvrtek 15.9. o půlnoci) končí možnost registrace za zvýhodněnou cenu. Uzavírka přihlášek je potom 29.9. Detaily a přihlášku (na celý cyklus) naleznete ZDE.

Ve čtvrtém rozhovoru (nahoře) jsme se snažili dobrat toho, jak vlastně odlišit tužby od potřeb a co tedy člověk vlastně potřebuje. Katka navrhla, abychom to vzali přes to, co ne-potřebujeme. Líbilo se mi to. Mám pocit, že by to mohlo být výborné cvičení pro většinu z nás - prostě si sepsat, co nepotřebujeme a přes to se pak vlastně dostat k tomu, co je pro nás podstatné.

V pátém rozhovoru jsme zavzpomínali na Orwella, na jeho Ministerstvo pravdy a okřídlený slogan:„Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla.“ (např. zde). Mluvili jsme o době post-pravdivé, o době kdy více než kdy předtím splývá prospěšné chování s  neprospěšným, zlo se vydává za dobro. Debatovali jme o tom, jak snadné je dnes vytvořit realitu a o tom, že snad nikdy nebylo důležitější se tak u každé předkládané informace začít pídit po zdrojích a informace tak pouze nekonzumovat.

Rozhovor č.1 & 2 je zde, č. 3 zde.

Jestli chcete informace o tom, čím se zabývám - ideální se mi jeví buď fejsbuk nebo newsletter:  k objednání zde. Co se týče newsletteru - tady se mrkněte na to, jak vypadal ten první.

img_9638