Dej, dej, dej & požá-dej

Pokud se chcete něčím živit, je třeba dělat to - pro vás - správné. To, co vás pálí, v čem jste nejlepší a co je pro druhé lidi opravdu užitečné (já tomu říkám důlek - bod 3.). Dělat správnou věc ale nestačí. Je třeba ji dělat správně. Jak nejlíp dovedete. Ale ne líp :-). Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí podle motta: “Dělejte, co milujete. Milujte, co děláte”.

Jenomže ani to nestačí. I když budete mít 120% produkt, je třeba komunikovat se zákazníky. Někdo tomu komunikování říká marketing, jiný propagace, další budování renomé či věhlasu. Žijeme ve společnosti, kdy hlavním cílem marketingu je tvorba umělé reality s cílem vytvořit v lidském podvědomí umělý problém (nejčastěji touhu či strach) a následně nabídnout řešení. Osobně věřím, že ti, kteří ke komunikaci se zákazníkem a budování renomé přistupují tímto manipulativním a lživým způsobem skončí (podívejte se na Slevy a jiné klamy či Reklama 1912 vs. 2012). V mnoha případech to nebude zítra, ale ten den přijde.

Mně osobně se, na téma budování věhlasu a dialogu se zákazníkem, líbí to co už léta hlásá Gary Vaynerchuck. Mluví o tom ve své poslední knize s názvem Jab, jab, jab & Right Hook nebo v přednášce v úvodu. Tam vysvětluje hlavní princip, který máte i v názvu tohoto článku. Pro mnohé překvapivě, stojí na dávání. Kromě toho, že normálně prodáváte své zboží či služby - podle toho v čem podnikáte - dáváte svůj čas, svoje know-how, svoje služby a své výrobky (např. těm, kteří si to nemohou dovolit). Prostě dáváte, dáváte a dáváte. A čas od času ale i požá-dáte. Víte sami, že když si něco vezmete, u většiny lidí vzniká jakýsi pomyslný závazek či pocitový dluh, který chcete splatit. Je to jako ve (funkční) rodině, kde všichni dávají, nikdo nikam nic nezapisuje, ale systém musí být v rovnováze. Pokud není, nastávají potíže. Není to žádná velká věda - jen prach-obyčejná biologie.

Pokud se chcete něčím živit, je třeba dělat to - pro vás - správné. To, co vás pálí, v čem jste nejlepší a co je pro druhé lidi opravdu užitečné. Dělat správnou věc ale nestačí. Je třeba ji dělat správně. Jak nejlíp dovedete. Ale ne líp :-). Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Nejlépe se to pochopí na příkladu. Já se snažím filozofii “dej, dej, dej & po-žádej” s většími či menšími úspěchy žít už 13.rok. Dávám třeba své poradenství, přednášky a knihy školám a neziskovkám. Dávám i hromady textu, videí, fotek, prezentací a jiných souvislostí. Stále více se ale zaměřuji na svoje komunity v místě našeho domova. Naší škole dávám psaní blogu, koordinaci žákovského parlamentu a hromadu svého času na různé projekty od shánění peněz na učitele angličtiny po šíření technologií na spolupráci na dálku mezi děti, učitele a rodiče. Hodně času dávám a budu dávat sousedské komunitě u nás v Komořanech a potravinové komunitě v Modřanech. Žá-dám buď nárazově i trvale. Trvale prosím, abyste psali názory na naše knihy a tím nám je pomohli dostávat do co nejvíce českých a slovenských firem, škol a domácností. Když je nová kniha, nový workshop, nová přednáška žá-dám, abyste nám je pomohli dostat mezi lidi. Žá-dal jsem o dobrovolný příspěvek a o  to, aby nám někdo vyfotil či natočil konferenci, aby mi někdo na přednášce pomohl s registrací či knihami. Vy, co tu nejste poprvé, víte. Furt něco.

Jenomže i když budete mít 120% produkt, je třeba komunikovat se zákazníky. Někdo tomu komunikování říká marketing, jiný propagace, další budování renomé či věhlasu. Mně dává největší smysl filozofie "Dej, dej, dej a pak požádej!".

Aktuálně bych potřeboval dvě věci - dostat do co možná nejvíce českých a slovenských firem naši novou knihu Zodpovědná firma. Nesnáším slovo “povinná”, ale tahle kniha by si tento přívlastek zasloužila. Pro kohokoli, kdo pracuje (ať už vlastní, řídí firmu či je v ní jenom zaměstnán). Prosím, pomožte mi s tím.

Druhá věc jsou dva moje podzimní workshopy pro lidi, kteří vlastní či vedou firmy. Je to jedna z mála příležitostí, kde se potkat s lidma, kteří se snaží své firmy či týmy vést svobodněji a zodpovědněji. Místo, odkud si můžete odvést haldu souvislostí i návodů na to, jak postavit firmu svobodněji a zodpovědněji. Je to  Svobodná & zodpovědná firma 6.-7.11. a Tvrdě, kamarádsky nebo jinak 27.-28.11. Díky vám i za to.

Úplně na závěr - jak říkával Steve Jobs - "Jedna poslední věc" Gary Vaynerchuck ve svých videích a knihách mluví pěkně o tom, že se zákazníky je třeba vést dialog. Že nestačí jen postovat či publikovat, tedy vést monolog. A to je něco s čím si od mého znovu-připojení k internetu letos v květnu nevím rady. A jestli od vás, kromě Zodpovědný firmy, něco potřebuju tak je to právě tohle. Více o tom příští úterý 21.10. Prima víkend!