Chodník nebo parkoviště? (11. díl seriálu o car-free životě)

Fotka z Vlašimi minulý týden: typický obrázek z mnoha CZ měst dneška. Jdete po chodníku a najednou narazíte na hradbu aut, kterou musíte překonat. Je to tak časté, že se to stalo neviditelným. Zaměřte se a budete žasnout. 

Vedle USA je Česko jednou z předních zemí ve světě, kde se podařilo demontovat velkou část veřejné dopravy a lidi přimět k tomu, aby se každý přepravoval sám. Postavte se někde k silnici a počítejte, kolik lidí sedí v autě. 

V dnešním Česku je na mnoha místech nemožné se bez auta dopravit: do práce, na nákup a děti do školy. Proto je v 10 milionové zemi přes 6 miliionů aut. Proto jsou naše města obestavěná nákupáky, logistickými centry, fun parky a obřími parkovišti. 

Proto není možné se v Česku do řady míst veřejnou dopravou prakticky dostat. Proto se u nás investuje do silnic, obchvatů ale ne do vlaků a další infrastruktury veřejné dopravy (cyklo, pěší,..). 

Proto se v Česku zbylá veřejná doprava zdražuje, zatímco v sousedním Německu se zlevňuje nebo se dokonce poskytuje jako bezplatná služba (ne jako byznys jako v Česku) - viz např. Německo schválilo výrazně levnější cestování, lidem chce ulevit od nákladů za dopravu: Od června do konce srpna si budou moci občané pořídit měsíční jízdenku na cestování veřejnou dopravou po celé zemi za devět euro. Německo tak chce ulevit lidem od nákladů za dopravu.

Česká vláda, pod taktovkou ODS veřejnou dopravu zdražuje. A snižuje daň na pohonné hmoty. Proto jsou neplnoletí, staří lidé, lidé bez auta, nemajetní, hendikepovaní a všichni ostatní, kdo neřídí v této zemi obrovsky znevýhodnění, často osamělí a frustrovaní. Zítra jedu na besedu do Olomouce, po které se přesunuji na noc do Litomyšle. Jenomže od vlaku v České Třebové, kde přestupuji na bus do Litomyšle, mám 12 minut na přestup. My jsme ale v Česku, kdy 15-30 zpoždění u vlaků je zcela běžné. Psal jsem teď na ČSAD ÚO, zda by mi dali telefon na řidiče busu ČT-Litomyšl pro případ zpoždění. Uvidíme, kde nakonec skončím. Za poslední 4 roky, co jako rodina žijeme bez auta, jsem v Česku nasbíral tolik zkušeností, že by jeden poplakal. Je mi z toho ouzko, a tak o tom aspoň píšu tak, abych přidal hlas ke zdravému rozumu proti manipulaci ze strany korporací. 

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Nebo, moc prosím, podpořte Slušnou firmu na misi za svobodné, zodpovědné a místní podnikání proti dnešní hegemonii green a dobrowashingu ZDE. Díky!

Tomáš HajzlerAkceLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje knihy: zde