Svobodná škola. Hledáme parťáka!

Mám dojem, že jsem si zavařil. Tak dlouho jsem se vrtal v systémech organizace, řízení a tím logicky i vzdělávání, že mi došlo jak moc ten současný většinový systém nevyhovuje době, v které žijeme. Řekl bych, že mně osobně (z nadhledu let) to poznání prospělo. Postavil jsem PeopleComm na svobodných principech, dělám, co mě baví a s občasnými výjimkami pracuji pouze s lidmi, se kterými se máme rádi. Mám tak možnost dělat, co mi jde, stylem, který je mi vlastní. A jsou lidé (nebo jejich firmy), kteří z toho co umím mají užitek, a proto se tím, co mě baví, dokážu i živit. Potud je to snadné. Jenomže…

V pondělí jsem psal (Lumiar – svobodná škola), že naše Valérie se doslova řítí do školního věku. A Valentýna do školkového. A v tomhle bodě to začíná být zatraceně komplikovaný. Cítím, že po tom všem, co o tradičním vzdělávacím systému vím, je nedokážu pustit do většinové školy (ani školky). V polovině příštího roku se stěhujeme nejspíš do Lysé nad Labem (Kde domov můj?) . Možná jsme se jen špatně dívali, ale nenašli jsme tam žádnou svobodnější instituci. A tak přemýšlíme, co s tím. Napadlo nás vyhlásit, že hledáme člověka, který být nám s tím pomohl.

Říkáme si, že bychom někomu mohli pomoci „zprovoznit“ jeho/její sen a třeba i vybudovat něco, co umožní mnoha jiným lidem žít šťastnější život. My bychom výměnou získali možnost moudřejšího vzdělání pro naše děti. A proto dnes píši tenhle článek.

Představujeme si školu, která člověka rozvíjí jako celek, zvířecí školu. Školu, která pomůže nalézt vrozená nadání a ta rozvinout. Školu, která pomůže svým žákům pochopit univerzální principy fungování světa. Školu, která jim pomůže rozvinout sociální dovednosti, tedy mezilidské vztahy. Školu, která pomůže své absolventy naučit zodpovědnosti, spolupráci a vybavit je tak principy šťastného, rovnovážného života. Nechceme školu, která by připravovala další krysí závodníky, kteří se to budou snažit „daleko dotáhnout“. Rádi bychom se pustili do školy svobodné (nebo zde), ale bohatě se spokojíme s principy Montessori nebo Waldorfu, které už u nás mají jistou tradici a je tedy na co navazovat.

Buď jak buď, potřebujeme školu/školku pro naše děti. Nemáme ale kapacitu něco takového rozjíždět. Proto hledáme člověka nebo skupinu lidí, kteří něco takového umí a chtěli by s námi něco takového v Lysé udělat. Máme řadu přátel a známých, kteří se alternativám vzdělávacího systému věnují a snad se tak máme i kam obrátit, v ČR i ve světě. Máme vcelku know–how fungování pracovní svobody, což je v bleděmodrém to samé jako svoboda školní. Snad bychom dokázali i sehnat peníze a pomoci s marketingem. A také bychom moc rádi pomohli na svět další svobodné škole (pokud to bude Montessori, Waldorf nebo jiný z existujících formátů) a možná první skutečně demokratická škola stylu Summerhill nebo třeba zmiňovaný Lumiar.

Když o tom tak přemýšlím, skoro mi to zní jako ideální projekt. Projekt, který přispěje k šíření svobody, který pomůže mnoha lidem prožít šťastnější život a dát světu ze sebe víc. Může to být příklad první svobodné školy a tedy inspirace pro ostatní. Člověk nebo lidi, kterého věřím, že najdeme, si může splnit svůj sen a udělat něco dobrého pro lepší svět. Může to být zároveň další příklad člověka, který se živí tím, co ho/jí baví.  Lysá je „co by kamenem dohodil“ od Prahy, vlaky jezdí každých 15 – 30 minut. Za půl hodiny jste tady. A tak to může být klidně člověk se základnou v Praze. Pokud o někom víte, předejte mu zprávu. tomas@peoplecomm.cz. Budu se těšit.

P. S.: Klidně o tom podebatujme na Facebooku nebo Twitteru.