• Reklama 1912 vs. 2012

    Lucky-Strike-cigarettes

    Toto je jeden z mých velkých objevů roku 2012. Přestože jsem studoval marketing na třech vysokých školách (z toho dvou zahraničních) a osm let spravoval obří marketingové rozpočty tří nadnárodních společností, až letos mi došel jeden z nejspodstatnějších aspektů fungování dnešní reklamy. A to ten, který dělá z občanů konzumenty. Ten, který tak mistrně vystihl Tyler Durden v Klubu rváčů, když řekl: "Advertising has us chasing jobs we hate so that we can buy shit we don't need." Volně přeloženo „Chodíme do práce, kterou nesnášíme, abychom si koupili věci, které nepotřebujeme proto, abychom se vyrovnali lidem, které nemusíme.“ číst více

  • Čtyři jezdci Václava Klause

    John Gottman, jeden z nejvěhlasnějších vědců, zkoumající mezilidskou komunikaci, definoval před lety čtyři základní formy komunikace, které ničí vztahy (viz úvodní video). Tou "nejtoxičtější" formou je tzv. opovržení (v angl. contempt, tj. kritika z pozice vyššího, chytřejšího, lepšího). Protože se blíží prezidentské volby, poslouchám o to bedlivěji, co leze našim politikům a především současnému prezidentovi z úst. V tomto blogu mi dovolte krátkou úvahu o komunikaci prezidenta a jeho vlivu na celou společnost.

    číst více

  • O králech a o kralování

    Mám pocit, že letošní rok jsem zažil několik velkých AHA na téma autority a vedení. Po  letech práce s tímto fenoménem (Peoplecomm se v prvních letech své existence věnoval výhradně leadershipu), už sedmým rokem zkouším snad ten nejtěžší aspekt, kterým je vedení vlastních dětí. Do toho se snažím už chvíli budovat společenství lidí okolo peoplecommu a hlavně vést “hnutí za změnu toho, jak se u nás pracuje a podniká” (Svoboda v práci). Kromě toho se letos nechávám po dlouhé době vést někým jiným. Konkrétně Karlem Janečkem a jeho Pozitivní evolucí a v poslední době též i d číst více

  • Svařákové dilema

    Minulý týden, na Mikuláše, jsme na Strossmayerově náměstí v Praze čekali na naše holky, až docvičí. Po náměstí pobíhala hromada čertů, mikulášů a andělů. Před kostelem stálo i pár stánků. Mimo jiné i s horkými nápoji. A protože přimrzalo, sáhli jsme po svařáku. Teda tak se to jmenovalo. Ve skutečnosti se nám to jevilo jako horká obarvená voda, navíc se silnou “vůní” jaru. A tak tam stojíme s dvěma plastovými kelímky v rukou (já vím...), o 60 Kč lehčí a s dilematem to jít vrátit nebo to vylít do kanálu a jít. Došlo mi, že mám tento otazník dnes a denně, a tak mi na to téma dovolte pár řádek.

    číst více

  • Kniha "Peníze, nebo život?"

    Sedím v brněnské Literární kavárně. Před chvílí jsem dostřihl video z dnešního rána, z tiskárny, kde se právě rodí kniha “Peníze, nebo život? Jak přestat vydělávat na život a začít i v práci žít” - zde. Překvapilo mě, že v  sobě zaznamenávám pocity jako po každém 1/2 maratonu (viz např. zde). Cítím velkou únavu, ale zároveň obrovské naplnění a zadostiučinění. A ať už to nyní dopadne jakkoli, splnil jsem si dávný dětský sen. A tak tu sedím, cucám panáka Jamesona, rozjímám a pozoruji, jako okolo mne proplouvají vzpomínky. Je jich celý oceán :-).

    číst více

  • Billboardoví králové

    Společně s kolegou a kamarádem Lukášem Plíhalem v poslední době živě debatujeme o prezidentských kandidaturách. O víkendu jsme byli v Karlových Varech a zkusili si na toto téma vyměnit své pohledy (točeno v Becherplatz). Je to rozhovor hospodsky neučesaný. Přesto věřím, že v něm najdete nějaké inspirativní myšlenky a podělíte se o své. A snad to v konečném důsledku  i přispěje k tomu, že se za cca měsíc rozhodneme (pro celek) správně. A také bych si přál, abychom trochu přihodili do debaty o smysluplnějším, zodpovědnějším podnikání.

    číst více

  • Už jste psali Ježíškovi?

    Pokud jste ještě nepsali Ježíškovi, podívejte se k nám do eshopu :-). Najdete tam trika a tašky (v sekci věci) s připomínkou, abychom dělali, co milujeme a milovali, co děláme. Já osobně to (dělat, co milujeme...) považuji za jeden z nejpodstatnějších předpokladů pro svobodnou a šťastnou společnost. Více o tom proč jsme se do toho pustili, zde.

    číst více

  • O vyhazovech

    Přátelé, je tu někdo, kdo se (v práci) umí rozcházet s lidmi? Ať už je to proto, že se podnikání právě nedaří, protože člověk nedodává, kvůli nesouladu v hodnotách, nebo se míjíte v záměrech, …? … číst více

  • Děla, řepka & manažeři

    V návaznosti na úvahu o systému z minulého týdnu tu mám jeden čerstvý postřeh. Včera jsme se s holkama vrátili z chaty od rodičů v Orlických horách. Bylo tam po nulou a provozovatelé místních vleků spustili letos poprvé svá sněhová děla. Mě u toho napadla jedna malá podobnost ve fungování moderních vlekařů, zemědělců a manažerů.

    číst více

  • Ne–mocný systém

    Včera jsem na kurzu Autorita & vedení narazil na jedno AHA, o které se nemůžu nepodělit. V jedné části jsme si měli každý pojmenovat jednu klíčovou hodnotu, které v současné době věnujeme největší pozornost. Vznikl seznam, který vidíte napravo nahoře (férovost, blízkost,…). Napadlo mě vedle toho sepsat hodnoty naší většinové společnosti. Avšak ne ty naleštěné, deklarované (našimi politiky, médii, reklamou,…), ale ty většinovou společností vnímané (alespoň to, co od lidí okolo sebe slyším j číst více