• Freedom@school subtitled

    It seems that more and more parents approach their kids as equals, at least in our part of the world. They value freedom and responsibility over fear and obedience. No wonder that people with these values seek freedom not only in the family but in the rest of their lives as well.
    Our daughter Valerie turned six last year which is the obligatory schooling age in the Czech republic. Finally, we had to start thinking about her formal education. Myself, quite a "freedom freak", I set on a quest to find "the right" school for her (not a very common thing in our country). An institution that would respect her personality and help her grow into a self-aware, happy human being. The whole experience was so intense that a friend of ours, a filmmaker Andrea" width="640" height="337" frameborder="0" číst více

  • Kdo je tady šmejd?

    O víkendu jsem dokončil svůj každoroční maraton filmů na Jednom světě. Už léta ho užívám jako jeden z “probouzecích” mechanismů, který mi pomáhá chápat, jak to okolo nás vlastně funguje. Letos jsem se “nadchl” především ze Šmejdů, z hororového filmu, který "musíte" vidět (jak moc "musení" nemám rád).

    číst více

  • Jak si vytvořit vlastní práci?

  • O měnícím se světě práce

    Zde je třetí (tady druhýprvní) barcelonský rozhovor s Lukášem Plíhalem o měnícím se světě práce. Více naleznete v knize Peníze, nebo život?, 3.4. na přednášce v Praze nebo 22.5. v Bratislavě. Cokoli vás k tomu tématu napadne, prosím vložte do komentářů. Díky.

    číst více
  • Semler & Hamel na cestě

    To, jakou moc mají knihy, patří k mým největším profesním překvapením. Co se podařilo trojlístku našich knih Svoboda v práci, Podivín a Štěstí doručeno mi dodnes přijde fenomenální. Proto jsme se rozhodli letos přidat dvě další s tématikou nových přístupů k práci a podnikání, které skýtají haldu další inspirace, příkladů i návodů na to, jak nastavit práci tak, aby v ní člověk mohl dělat to, co má opravdu rád a v čem je nejlepší. Jedná se o novou knihu Garyho Hamela s názvem číst více

  • HUB Community Manager

    Potěšilo mě zjištění, že pražský HUB hledá člověka, který by se staral o jejich (jsem členem, tedy vlastně “naši”) komunitu. Už nějakou chvíli pozoruji, že tato role patří např. ve Spojených státech k nejobsazovanějším (např. zde). V ČR o tom, že nějaká firma někoho takového hledá, slyším poprvé (i když věřím, že takových příkladů bude určitě víc.. pokud víte, podělte se, prosím).

    číst více

  • O restauracích

    Toto je v pořadí druhý barcelonský rozhovor s Lukášem (zde je první). Vznikl naprosto spontánně potom, co jsme si uprostřed mandarinkového sadu (točili jsme to v místním muzeu, jehož součástí je… číst více

  • O potřebě kritizovat

    Včera jsme si s Lukášem sedli na šutry za naším domem a zkusili se pobavit o tématu kritizování. Přijde nám, že je tohoto fenoménu okolo nás celkem dost, a že by si debatu zaloužilo. Neformálně, bez střihu se dvěma třísekundovými výpadky.

    číst více

  • Alergie na čajového ducha

    Pár lidí mě prosilo, abych se vyjádřil k názoru na mou knihu Peníze, nebo život? s názvem Čajovné duchovno útočí. Zkusím to. Uvidíme, jak se mi to podaří. A třeba to i k něčemu bude - mám pár otázek s tím souvisejících.

    číst více

  • Svoboda pracovat na dálku

    Odjeli jsme na dva týdny otestovat "svobodu pracovat na dálku" podobně jako jsem se jí pokoušel popsat ve videu (staršího data) výše. Do Barcelony. Všímám si, že u stále většího počtu profesí je práce z jiného místa než z jednoho "definovaného pracoviště" realitou. Obávám se ale, že u obrovské podmnožiny těchto lidí je však ještě spíše neprozkoumanou a tudíž neotestovanou hypotézou. Proto považuji za důležité rozšířit povědomí o této (staro)nové koncepci práce, která stojí na "důlku" a tedy čtyřech (ve videu výše) zmiňovaných potřebách (do detailu popisuji v knize Peníze, nebo život?).

    číst více