• Předmět: „Lezení do zadku“

    Předmět:

    Již léta pracuji na tom, abych k lidem výše i níže postaveným dokázal přistupovat se stejnou lehkostí. Bohužel se mi z hlavy nedaří dostat tu podivnou nervozitu a úctu z lidí v bílém plášti, v uniformě či v drahém obleku. Štve mě to. Proč bych měl uctívat někoho pouze proto, že je ředitel, nositel mezinárodních cen, nebo proto, že napsal populární knihu?

    číst více

  • Vyflusaní a poflusaní

    Vyflusaní a poflusaní

    Foto: Alan Segre

    Na vlastní kůži jsem si osahal dvě zásadní negativa současného uspořádání společnosti (a tedy byznysu, škol nebo rodiny). Zaprvé věříme v to, že je lepší to tzv. daleko dotáhnout spíše než dělat, co nás baví. A tak se bezhlavě snažíme tahat, až je většina z nás „utahaná“ nebo také „vyflusaná“. Kromě toho se většina lidských skupin i dnes organizuje pyramidálně. Tj., ti „nahoře“ mají větší moc než ti „dole“. Je tedy normální se k těm „dole“ chovat jinak než k těm nad námi. A jinak znamená zpravidla hůře. Já chci v tomto článku mluvit o flusání těch nahoře na ty dole.

    číst více

  • Vybírejte svým blízkým blechy!

    Vybírejte svým blízkým blechy!

    Foto: click-it

    Paviáni i jiní primáti prospí zhruba třetinu svého života. Druhá třetina padne na přesun, hledání a konzumaci potravy. Zbytek pak na volný čas, který tráví velmi často vybíráním blech ze srsti další paviánů.

    číst více

  • Jak se zorganizovat?

    Už jsem na několika místech tohoto blogu zmiňoval, že jsem založením nadšený chaotik. Někteří lidé při pohledu na datum mého narození (26. 5.) s úsměvem pokývou hlavou a utrousí něco ve stylu: „No jo, blíženec!“ Buď jak buď, můj život již od začátků vysoké školy provází snaha se zorganizovat.

    číst více

  • Rybaříte málo?

    Rybaříte málo?

    Foto: Stebbi

    Nedávno jsem v jedné knížce narazil na zajímavou bajku, která mi byla až nepříjemně povědomá. Chtěl bych se o ni s vámi podělit. Zajímalo by mě, jak cítíte, že to máte ve svém životě?

    číst více

  • Odvaha a strach

    Svět je někdy tak barevný, až se z něho člověku zatočí hlava.

    číst více

  • Čtyři dohody

    Čtyři dohody

    Foto: mbkepp

    Asi bych už dnes nespočítal, kolikrát mi někdo doporučoval Čtyři dohody od Jaroslava Duška. Teprve letos, díky kamarádovi, jsem představení (hned dvakrát po sobě) navštívil. A jsem nadšen. Jsem rád, že je tu někdo, kdo umí tak jednoduše a na krásných příkladech popsat systém, ve kterém žijeme, a navíc nabídnout jednoduchý princip jak „z toho“ ven.

    číst více

  • Změňte svět! Máte na to rok!

    Mám pocit, že to tu ještě nebylo. Potkávám dost lidí, kteří by chtěli dělat něco, co pomůže naší planetě, lidem v nouzi nebo zvířatům. To ještě donedávna znamenalo nízký plat a značnou nejistotu. Proto lidé, kteří chtějí měnit svět, o tom pouze sní a od pondělí do pátku chodí do korporací, kde dělají něco, co je příliš nenaplňuje.

    číst více

  • Jak neusnout na poradě?

    Jak neusnout na poradě?

    Foto: frogmuseum2

    Když se podíváte do diáře lidí z velkých firem, nenajdete tam většinou nic moc jiného než schůze, porady či prezentace. Velké firmy jako by byly posedlé schůzováním. Přitom většina zaměstnanců považuje většinu porad za ztrátu času. Podle jiného výzkumu 91 % zaměstnanců připouští, že jsou na poradách v myšlenkách často mimo, 73 % zaměstnanců si na porady přináší jinou práci, 39 % přiznává, že na poradách čas od času usne.

    číst více

  • Cesta kolem světa

    Prací trávíme největší část svých bdělých životů. Nejeden výzkum potvrzuje, že mrzkých dvacet procent z nás dělá, co ho/ji baví, žije tak plný život a je přínosem pro své okolí.

    číst více