Uncopyright

Uncopyright

Foto: Daz*

Bývaly doby, kdy někdo napsal knihu a bylo. Pak přišel Gutenberg a z knihy rázem udělal víc stejných knih. Svět se popadal za hlavu a mluvil o krádeži. Přece není možné takovým podlým způsobem krást knihy!

Jak šel čas, lidi si zvykli a knihtisk za krádež přestali považovat. Uběhlo pár stovek let a přišel internet. A s ním Napster, BitTorrent a další. Milióny lidí po celém světě si ze dne na den začali vyměňovat hudbu, filmy, fotky, obrázky a myšlenky. Historie se jednoduše zopakovala. Pan Gutenberg vstal z mrtvých. Ale protože ti, kteří ho zažili, už všichni vymřeli, novodobou podobu jeho vynálezu znovu považujeme znovu za krádež. Milujeme tak „erka“,„céčka v kroužku“, TM–ka, copyrighty, ochranné známky. Platíme právníky, soudíme se. Jako malé děti se taháme o bábovičky a stále dokola opakujeme formulku: „Moje, moje, moje, moje, moje…“ Jenom místo na maminku se s žádostí o pomoc obracíme na právníky.

Myslím si, že myšlenky patří všem. Proto se je snažím šířit, ne vlastnit.

Je to zajímavá křižovatka, na které jsme se opakovaně octli. O hledání našeho nového vztahu k tzv. duševnímu vlastnictví se napsalo už moře textu. Já chci jenom říct, že se těším, až najdeme přirozenou cestu sdílení hudby, filmů, obrázků a všech těch nádherných věcí, které na světě vznikají.

Co se týče našich knih, v každé z nich naleznete tento kus textu:

Snimek obrazovky 2013-11-30 v 14.00.04

U připravovaných ebooků, používáme tzv. sociální DRM, tj. každá ekniha bude podepsaná jménem kupujícího. Co se týče přeložných a u nás vydaných knih, stálo nás šílenou práci dojednat s agenty podmínky, vše zorganizovat a zaplatit tak, aby kniha vznikla. Zároveň v množství našich neziskových aktivit jsou knihy jednou z mála položek, která zisk generuje a pomáhá nám tak realizovat projekty, které by jinak nevznikly ani náhodou.

Co se ale týče například tohoto blogu, tedy psaných textů - myšlenek a čehokoli jiného, co u nás na našich webech najdete - videa, fotky, prezentace a cokoli jiného na soc.sítích, myslím si, že patří všem. V mém případě to, co tady píšu a co vykládám na našich setkáních, stejně není úplně z mé hlavy. Jen jsem to někde zahlédl, zachytil a dovedl uchopit tak, že to mohu předat dál. A stejně tak je to s jakýmkoli velkým, prostředním nebo malým myslitelem. Mám pocit, že věci nevymýšlíme, spíše zachycujeme, balíme a zprostředkováváme. Alespoň to je můj názor. A protože ty myšlenky (zde na webu nebo na našich setkáních) nejsou naše, nesnažíme se je vlastnit, ale šířit. Proto na našich stránkách nenajdete typické slovíčko „copyright“ tak časté na webech, výrobcích, službách, prostě na čemkoli. Místo toho jsme zvolili tzv. „uncopyright“.

Takže chci říct – co se týče myšlenek a dalšího volného obsahu užívejte a šiřte, „co hrdlo ráčí“. Pokud nám budete chtít výměnou, za to, co u nás naleznete, něco dát, možností je mnoho. Potěší nás pokud nám pomůžete s šířením myšlenky svobody v práci. Tak, že doporučíte naše knihy nebo další projekty - přednášky, svobodavpraci.cz nebo svobodanazivo.cz.

A jak se na otázku autorských práv/nepráv díváte vy?