Výplata nahoru a dolů

Výplata nahoru a dolů

Foto: Ben

Život je jako houpačka. Jednou jste nahoře, jednou dole. Nikdy to není dlouho stejné… V životě přicházejí chvíle, kdy to poslední, co chcete dělat, je chodit do práce. Nebo naopak. Zamilujete se až po uši, narodí se vám dítě nebo další dítě, chcete napsat knihu, někdo z rodiny onemocní nebo prostě slyšíte volání divočiny a zachce se vám opustit rodnou hroudu.

Pár případů, kdy vás něco vychýlí z obvyklé rovnováhy a vy chcete pracovat míň. Nebo naopak děláte na projektu, který vás neuvěřitelně chytí, byli jste dlouho doma, a tak se těšíte do práce. Třeba máte za sebou cestu kolem světa, jste konečně fit po dlouhé nemoci nebo mateřské dovolené. Prostě chcete pracovat víc. Normální lidský život. Všichni to známe.

Kdo jste tuhle vstřícnost a flexibilitu zažil, ať už na straně firmy nebo i zaměstnance, víte, jak strašně moc to funguje. Férovku, tedy smysl pro vzájemnou spravedlnost máme prostě v žilách. Jestliže jste mně vyšli jednou vstříc, příště vyjdu vstříc já.

Pakliže usilujeme o férovost a skutečnou změnu, rovnováhu a důvěru, potom se ve firmě snažme těmto změnám vyjít vstříc. Jeden z mnoha programů v Semcu se jmenuje „Up and Down Pay“, tj. mzda nahoru–dolů. Program se snaží vyjít vstříc přesně těm situacím (a mnoha jiným, který jen život dokáže vytvořit), které jsem popsal nahoře. Up and Down Pay doplňuje „Retire-a-Little“ a „Work'n'Stop plan“ – program, který zaměstnancům umožňuje vzít si delší volno (až tři roky) na realizaci snů, dlouhé cesty nebo studium.

Kdo jste tuhle vstřícnost a flexibilitu zažil – ať už na straně firmy nebo i zaměstnance, víte, jak strašně moc to funguje. Férovku, tedy smysl pro vzájemnou spravedlnost máme prostě v žilách. Jestliže jste mně vyšli jednou vstříc, příště vyjdu vstříc já vám. Stejné věci jako Semler praktikoval po dobu svého působení v ČR Dragan Skaluševič, dlouholetý ředitel Ikea ČR/SR. Ikea si s flexibilitou nehrála formou různě nazvaných programů, ale i tam se firma snažila vyjít maximálně vstříc, když si zaměstnanec chtěl vzít půl roku volno.

P. S.: Podívejte se i na tento případ: Pracovat kdy je libo.