Výměna rolí

Výměna rolí

Foto: Nationaal Archief

Člověk jako součást přírody potřebuje neustálou změnu. Pokud ho dlouho necháte na jednom místě, ztratí motivaci, poklesne mu produktivita a začne se nudit. Zajímavým lékem, který na tuto „nemoc“ podává rok od roku více a více firem, je tzv. rotace nebo také výměna rolí.

Účetní se tak například věnuje svému oboru 2–5 let a poté přejde do prodeje, pak do HR, posléze do provozu a nakonec se může vrátit zpět do financí. Tyto změny je samozřejmě nutné plánovat alespoň rok dopředu, aby zúčastnění měli dostatek času na přípravu a vzdělání nutné pro zvládnutí změn.

Obecně ale myslím, že tento systém léčí jeden z největších neduhů našeho profesního života. Člověk se povětšinou ve svých 13 – 14 letech, v tomto věku stále ještě coby dítě, rozhoduje o tom, jakou profesi si v životě vybere. Toto rozhodnutí ho dříve nasměrovalo na cestu, z které již obvykle nebylo návratu. Bezvýchodná jednosměrka. Nejdříve škola, potom první zaměstnání a pak druhé. Jakýkoli pokus to v průběhu změnit a jít za svým snem (který je ve třiceti obvykle zcela jiný než ve čtrnácti) již nebyl možný. Kolik snah jít za životním snem již uvízlo na přijímacím sítu pracovníků náborových agentur a firemních personalistů! Člověk se tak stal vězněm svého vzdělání, minulých pracovních zkušeností a svého životopisu.

Kolik snah jít za životním snem již uvízlo na přijímacím sítu pracovníků náborových agentur a firemních personalistů! Člověk se tak stal vězněm svého vzdělání, minulých pracovních zkušeností a svého životopisu.

Výhodou je také to, že firma i člověk získá daleko větší škálu možností dalšího profesního růstu, hledání vlastního nadání a vášně. Každému oddělení se dostane nových čerstvých pohledů nezatížených profesní zatvrdlostí. Pracovník získá zpravidla také daleko lepší pojem o společnosti jako celku. A nakonec se obrovsky zlepší firemní komunikace. Prodej již nenadává na marketing a IT na provoz. Najednou si prostě rozumějí. A pro nadávání už není důvod.

P. S.: Můžete zkusit kratší a svižnější verzi s cca týdenním trváním. Šéfa pošlete do skladu, skladníka dejte na recepci, účetního vypravte do marketingu, recepční do prodeje atd. „Ať zkusí, zač je toho loket.“ Když se škatulata dobře naplánují a hlavně obezřetně vysvětlí všem zúčastněným, není se čeho bát.