Přestávka na srandu!

Klíčovým problémem pracovního života (bohužel i nepracovního) je to, že se bereme zatraceně vážně. Jako bychom nechali úsměv ve skříňce v šatně nebo před vrátnicí a vydali se na pohřeb blízkého člověka. Všechno je zatraceně vážné…

Neuvědomujeme si, že ze života stejně nikdo nevyvázne živý. Tak proč si z něho, ze sebe nebo z kolegů občas pořádně neutáhnout? Někdy je to obtížné při práci – možná proto, že podstatný díl času pracujeme sami s počítačem. Společně s ostatními je sranda přece jenom o poznání lepší. A tak zkuste zavést něco, čemu můžete říkat třeba přestávka na srandu. Možností, jak takovou pauzu strávit, je více, než si dovedeme představit. Zde je několik tipů pro rozjezd:

1. Zazpívejte si karaoke – Na mnoha firemních akcích (bohužel zpravidla mimo pracoviště) je běžné tzv. karaoke. A tak nečekejme, až zase někdo uspořádá firemní piatiku, a v rámci přestávky na srandu si zazpívejme společně karaoke. Buď v kanceláři nebo v zasedačce s připojením k internetu nebo z DVD si všichni najednou zanotujte „Všichni jsou už v Mexiku“…

2. Uspořádejte závody ve vlaštovkách – Asi nebude moc Čechů, kteří nikdy nesložili papírovou vlaštovku. Nedávno jsem znovu objevil svou školní vášeň v jejich stavbě a pouštění. Uvědomil jsem si zároveň, jaké množství kancelářského papíru vyprodukuje každý úředník (stále je totiž obvyklé si tisknout maily a jejich přílohy). A tak si říkám, zda jich část nevyužít právě na stavbu vlaštovek. Člověk se může parádně odreagovat, zavzpomínat na staré časy, uvidět kolegy v jiném světle nebo si i nahnat ego. Můžete i uspořádat závody – v rámci vašeho manšaftu, mezi odděleními nebo se utkat s vedením (a pěkně jim to natřít). Můžete připravit ligu, vést tabulky, vyhlašovat vítěze, postupovat a sestupovat. Tady je pár pěkných video–manuálů, jak na to.

Práci (a nejenom ji) bereme zatraceně vážně… Neuvědomujeme si, že ze života stejně nikdo nevyvázne živý. Tak proč si z něho, ze sebe nebo z kolegů občas pořádně neutáhnout?

3. Dejte facku řediteli! Mně osobně to nepřijde úplně vtipné ani jinak zábavné, ale vím o lidech, které tento druh srandy milují. Mrkněte na ukázku ze Zapposu. Ten člověk s asijskými rysy je jejich generální ředitel:

4. Zatančete si. Mimochodem tohle je HR manažerka Zapposu.

5. Oživte mrtvou poradu – jestli chodíte na porady, kde jsou všichni lidé pohromadě, nabízí se nepřeberná studnice fórů, jak zpravidla nudnou poradu oživit a odlehčit. Pro začátek mrkněte na 13 tipů, jak oživit mrtvou schůzku.

6. Projeďte se po kanceláři na kole – I tohle je příklad ze Zapposu. Jinak vidíte, že Zappos je dokonalá studnice nápadů na to, jak si zablbnout. Chvílemi to vypadá, jako by ti lidé ani nepracovali a jenom se bavili. To je možná dobrý argument pro zastánce starých pořádků, kteří dohlížejí na klid a vážnou tvář. Protože ta firma neuvěřitelně jede. Mohli bychom se od ní učit. Pokud vás zaujali, mrkněte na další jejich spoty na Zappos TV.

7. Anebo zkuste některý z těchto fórků…

  • Vyvolávejte sami sebe přes interní telefon. Nepřetvařujte hlas!
  • Pokaždé, když vás někdo o něco požádá, zeptejte se, zdali si k tomu přeje smažené brambůrky.
  • Postavte odpadkový koš na pracovní stůl a označte cedulkou: „Přicházející pošta“.
  • Pokud možno se co nejčastěji pohybujte místo chůze skoky vpřed.

Ať už je to co je to, nemusíte se u toho popadat za břicho. Stačí se společně s kolegy podívat na fór, který jste dostala mailem, nebo třeba kolegovy fotky z dovolené. Samozřejmě v dnešní době primitivních technologií se vždy nabízí pořízení videa a pověšení na youtube či firemní intranet a následná soutěž formou hlasování o nejlepší nápad na to, jak strávit přestávku na pauzu. Nápaditosti se prostě meze nekladou. A hlavně společné zážitky tohoto typu bývají tak silným „odtrapněním“, že z kostýmků a obleků najednou vylezou lidé. O co lépe se potom spolupracuje!