Otrávená studna

Otrávená studna

Foto: Mr.Geoff

Žil jednou jeden král. Uprostřed jeho království byla studna, ze které čerpali vodu. Jednou v noci otrávila studnu zlá čarodějnice. Druhý den ráno se všichni kromě krále napili očarované vody. Hned si řekli, že se král zbláznil a je nutné se ho zbavit. Příští noc se napil i král. Ráno se všichni zaradovali, že král znovu nabyl zdravého rozumu!

Jestliže většina považuje něco za správné či nesprávné a já si o věci myslím pravý opak nebo se chovám jinak, ostatní o mně hovoří zpravidla jako o podivínovi, zvláštním, divném, úchylném individuu.

Jestliže se odlišuji od stáda, ostatní znejistím. Žena v krátké sukni uprostřed Prahy nezaujme. V Teheránu způsobí pozdvižení. Dva muži vedoucí se za ruku v senegalském Dakaru jsou běžným jevem, v Praze si mnoho lidí div neukroutí hlavu. Oslovíte neznámého člověka v USA, usměje se a začne si s vámi povídat. Uděláte stejnou věc u nás a toho druhého spíše vyděsíte.

Až si příště o někom pomyslíte, že je podivný, zvláštní nebo úchylný, připomeňte si historku o moudrém králi a zamyslete se nad tím, že se možná nenapil ze stejné studny jako vy!