Manuál dobré hospodyně

Manuál dobré hospodyně

Foto: suzysputnik

Role muže i ženy byla vždy jasná. S výjimkou několika málo míst na této planetě vládl vždy muž. Jeho zodpovědností bylo zajistit obživu a ochránit svůj kmen či rodinu. Žena se starala o zbytek – o stravu, o chod domácnosti, o děti… Tak to bylo u mých pra-prarodičů, prarodičů a částečně i u rodičů.

Dnes jakoby bylo všechno jinak.

Chlapi vaří, uklízejí, a ani chodit na mateřskou dovolenou už není tak divné. Prostě: snažíme se rozdělit si práci jinak než podle pohlaví.

Samozřejmě tisíciletá tradice se z hlavy nevypaří přes noc. A tak přes všemožné snahy o zrovnoprávnění se i mnoho dnešních dvacátníků a třicátníků chová jako „chlap“ a „ženská“. Jako bychom stále měli v hlavách to tradiční rozdělení, kdy chlapák byl šéf a žena udělala, co mu na očích viděla.

Myslím si, že stojí za to popsat si, co do nás zasela výchova a co tedy podvědomě řídí naše vztahy k druhému pohlaví. Ať jsme doma nebo v práci, pokud jsme vyrostli v tradičním prostředí, budeme se jako muži na ženu dívat jako na podřízenou, méně schopnou bytost, kterou je nutné řídit a kontrolovat. Jako ženy se budeme k mužům chovat jako k nadřízeným, s ostychem, strachem, ponížeností.

Připravte sama sebe. 15 minut před jeho příchodem si odpočiňte, ať vypadáte pěkně a svěže. Upravte make-up, učešte si vlasy, ať vypadáte co nejlépe. Unavených tváří má za celý den dost.

Zde je manuál dobré hospodyně, který v roce 1955 otiskl americký Houskeeping Monthly:

  1. Mějte připravenou večeři. Naplánujte si dostatečně dopředu, co budete vařit. Mějte vše připravené předtím, než se váš muž vrátí. Je to skvělá šance mu říct, jak moc si ho vážíte a jak moc respektujete jeho potřeby. Většina mužů má po návratu z práce hlad a dobrá večeře je příležitost ho pěkně uvítat.
  2. Připravte sama sebe. 15 minut před jeho příchodem si odpočiňte, ať vypadáte pěkně a svěže. Upravte make-up, učešte si vlasy, ať vypadáte co nejlépe. Unavených tváří má za celý den dost.
  3. Buďte milá, zábavná a zajímejte se o něj. Po dlouhém a možná i nudném dni bude potřebovat vaše povzbuzení.
  4. Ukliďte všechen nepořádek. Ještě před jeho příchodem pozorně projděte všechny hlavní části domu, ať je vše čisté a uklizené, až se vrátí. Můžete ještě přeleštit jídelní stůl.
  5. V chladných měsících zapalte krb a svíčky, ať má při návratu pocit tepla a bezpečí. Bude cítit, že přichází do klidného přístavu svého domova a svým klidem a spokojeností oblaží i vás. Snaha o jeho pohodu vám přinese velké uspokojení.
  6. Omezte hluk. Už žádné vysávání, myčka nádobí nebo vysoušeč vlasů. Postarejte se o to, aby děti nerušily a byly potichu.
  7. Buďte šťastná, až ho uvidíte.
  8. Přivítejte ho s úsměvem a dejte najevo jak jste ráda, že už je s vámi.
  9. Poslouchejte ho. Můžete mít 1000 důležitých věcí, které s ním chcete řešit, ale jeho příchod domů není vhodná chvíle. Nechte nejdříve mluvit jeho. Pamatujte, že jeho témata jsou důležitější než ta vaše.
  10. Nezatěžujte ho problémy nebo připomínkami.
  11. Nestěžujte si, když přijde pozdě na večeři nebo nepřijde vůbec. Uvědomte si, že je to maličkost v porovnání s tím, čím si musel projít během náročného pracovního dne.
  12. Zajistěte mu pohodlí. Posaďte ho do křesla, uložte ho do postele. Připravte mu jeho oblíbený nápoj.
  13. Nabídněte se, že mu sundáte boty, kabát. Vezměte jeho tašku. Mluvte vlídným, klidným hlasem.
  14. Nevyptávejte se příliš zvědavě na to, co dělal. V žádném případě netestujte jeho čestnost nebo loajalitu. Pamatujte, že jako pán domu udělá vždy, co je správné.
  15. Dobrá manželka vždy ví, kde je její místo.

Myslím, že většina z nás s trochou pokory najde stopy těchto pradávných pravidel ve své hlavě. To, co tam máme, ovlivňuje naše chování. Když o tom nevíme, není možné to mít pod kontrolou. Naopak. Má to pod kontrolou nás. Pokud podobná pravidla vyhovují oběma, není na nich nic špatného. Nepotkal jsem ale v dnešní době v naší části světa ženu, která by si s nadšením vydechla, že nějaký takový kodex existuje.

P.S.: A přijde mi vrcholně trapné, když se nějaký takový chlapák chová v práci k ženám jako k dobrým hospodyním z roku 1955. Tihle pánové zaspali dobu. A že je jich v našich firmách ještě zoufale hodně!