„Magnety“ projektů Peoplecommu

Myslím si, že jako firma máte buď magnet, nebo se pořádně nadřete. Magnet ze své podstaty přitahuje správné lidi a zároveň odpuzuje ty (z pohledu společnosti) nesprávné. Je přitom jedno, zda máte půl miliónu zaměstnanců, nebo jste na volné noze, ba dokonce ani nezáleží na tom, zda podnikáte. Pokud jste dostatečně „magnetičtí“, potenciální partneři, zákazníci, kolegové, dodavatelé nezřídka stojí frontu před vašimi dveřmi v naději, že s vámi spojí síly.

Lidi tak není nutné nutit ani jimi manipulovat pomocí běžných cukrlátek (viz např. Králíkům trávu. Určitě ne kosti.) I proto patří „magnetická vize a poslání“ mezi první princip, na kterém stojí svobodná firma, tedy i Peoplecomm. A protože „správní lidé“ jsou alfou a omegou úspěchu každé organizace, dal jsem v tomto blogu práci s tím, abych popsal magnety projektů, na kterých v současné době pracujeme. Dělám to především pro nás, ale i jako informaci o tom, co se u nás děje tak, abych dal za vděk principu #4, kterým je transparentnost.

1. Peoplecomm s.r.o. – U tohoto projektu (přerodu firmy) letos přecházíme z volného, chaotického uskupení na firmu, která staví na principech svobody.

Proč to děláme? Sníme o svobodnějším, šťastnějším světě. Chceme trávit maximum pracovního času na projeketch, které mění svět, tím v čem jsme nejlepší, co nás baví, s lidmi, které máme rádi a chceme se tím i slušně uživit.

Co budujeme? Společenství svobodných lidí sdílejících stejné hodnoty a spolupracujících na principech svobody, které je v širším smyslu i hnutím za svobodnější svět práce přesahující zdaleka hranice střední Evropy.

2. Www.svobodavpraci.cz – Základní formu tohoto projektu bychom rádi představili na setkání 10. 11. 2011 v kině Vzlet (více viz bod č.7).

Proč to děláme? Dělat, pro co máme vlohy a v čem vidíme smysl, je nám všem v dětství přirozené. Abychom to mohli dělat i v dospělosti (tj. se tím i živit), potřebujeme především svobodu. Jak na to? Proto existuje portál www.svobodavpraci.cz.

Co budujeme? Portál, který bude místem pro setkávání, propojování, spolupráci všech, kteří staví svůj pracovní život na filozofii svobody v práci. Bude odrazovým místem pro hnutí za svobodnější a tedy šťastnější a produktivnější pracovní život.

3. Www.peoplecomm.cz – V lednu 2011 jsme spustili další verzi webu včetně sekce svobody v práci a knih. Nyní pracujeme na dalším rozvoji, zejména části kurzy.

Proč to děláme? Ukazujeme, jak to v práci nastavit, aby lidé mohli trávit maximum času tím, že mění svět, tím v čem jsou nejlepší, co je baví s lidmi, které mají rádi tak, aby to vše fungovalo i ekonomicky.

Co budujeme? Peoplecomm organizuje kurzy, vydává knihy a pořádá setkání firem, která staví na principech svobody s cílem, aby se svoboda v práci stala běžným způsobem, jak zorganizovat a řídit firmu. K tomu potřebuje především vysoce funkční web.

4. www.cedulart.cz – V lednu jsme spustili první verzi, která se od té doby solidně rozjela a my postupně ladíme funkčnost a po drobných krůčcích pracujeme na renomé projektu. Zde má projekt své Facebook stránky.

Proč to děláme? Veřejné vzkazy považujeme za jeden z odrazů stavu společnosti. Smyslem projektu Cedulart.cz je přinést tyto vzkazy na jedno místo a názorně si ukázat, jak komunikuje svobodná a jak nesvobodná společnost, v naději přispět k vybudování svobodnějšího života. A chceme se u toho také pořádně pobavit!

Co budujeme? Primárním cílem je vytvořit platformu pro diskuzi o veřejných vzkazech. Sekundárním získat obsah pro další projekty (kurzy, přednášky, knihy, e–shop).

5. Www.naplnkbelik.cz – stránky, které jsme spustili před měsícem do zkušebního provozu. Naším cílem je sesbírat vstupy do další generace projektu do konce tohoto roku. Zde jsou Facebook stránky projektu.

Proč to děláme? Negativismus zabíjí. Zkracuje život až o deset let. Projekt www.naplnkbelik.cz má ambici pomoci dostat do života více pozitivismu a žít tak štastnější, zdravější a delší život. V konečném důsledku udělat zase pár krůčků směrem ke svobodnější společnosti.

Co budujeme? Vytvořit platformu pro komunitu lidí, kteří si uvědomují, že pozitivněji = lépe a chtějí se v tom navzájem podporovat a inspirovat. Stejně jako i u Cedulartu i zde chceme získat náplň do dalších projektů.

Sníme o svobodnějším, šťastnějším světě. Chceme trávit maximum pracovního času děláním toho, co mění svět, tím v čem jsme nejlepší, co nás baví, s lidmi, které máme rádi a chceme se tím i slušně uživit. – Peoplecomm

6. Www.vlastninazor.info – projekt informačního portálu, který spouštíme do zkušebního provozu do konce prázdnin.

Proč to děláme? Chceme získávat hodnotné informace tak, abychom si dokázali tvořit vlastní názor a mohli tak snadněji žít svobodný a šťastný život. Chceme nabídnout možnost propojení nezávislých internetových médií s vlastním názorem a pokročit zase o kousek dál ke svobodné občanské společnosti.

Co budujeme? Chceme vytvořit portál, který bude místem získání aktuálních a nezávislých informací ze základních oblastí života především v českém a slovenském jazyce. Portál, který propojí roztroušené zdroje informací především v českém a slovenském jazyce.

7. Www.svobodanazivo.cz – historicky první setkání zástupců firem, které staví na principech svobody stejně jako všech lidí, kteří se tématu svobody v práci věnují. První ročník proběhne 10. 11. 2011 v kině Vzlet. Momentálně připravujeme první podobu webu a pilně pracujeme na dalších detailech akce.

Proč to děláme? My lidé se učíme zejména nápodobou, tj. potřebujeme skutečné příklady. Smyslem „Svobody NaŽivo“ je zajistit právě tyto příklady a přispět tak zásadním způsobem k rozšíření svobody do světa byznysu a vzdělávacího systému.

Co budujeme? Chceme zajistit pravidelnou možnost setkávání, propojování, inspirace a spolupráce zástupců svobodných firem a škol a všech dalších lidí, kteří se tomuto tématu aktivně věnují s přesahem mimo (střední) Evropu.

8. Kurzy Peoplecomm Minulý týden jsme letos poprvé vypsali termíny na cyklus Osvobozující leadership, který v sobě obsahuje Svobodu v práci (13 . – 14. 10.), Moc, autorita & vedení (31. 10. – 1. 11.) a Tvrdě kamarádsky nebo jinak? (29. – 30. 11.). Vše v Praze nebo v okolí. Kromě toho pracujeme na zjednodušení celkově nabídky a chystáme nové věci na 2012.

Proč to děláme? To, jaký život prožijeme, tj. i jakou firmu vybudujeme, určuje do velké míry naše přesvědčení a naše schopnosti. Kurzy přinášejí možnost osahat si na praktických příkladech (a tak porozumět) univerzální principy svobody v práci a změnit tak přesvědčení a dlouhodobě i dovednosti potřebné pro fungování ve svobodné společnosti.

Co budujeme? Snažíme se připravovat kurzy, které obsáhnou základní témata svobody v práci, nabídnou kvalitní vedení a spolupráci skupiny s cílem pomoci „AHA“ momentům, které následně změní život účastníků.

9. Vydavatelství Peoplecomm – Vzniklo v březnu vydáním třech knih. Momentálně se soustředíme výhradně na to, abychom knihy dostali ke správným lidem. V roce 2012 předběžně plánujeme dva tituly (podle kapacit).

Proč to děláme? Knihy považujeme za jednu z nejefektivnějších cest, jak myšlenku svobody v práci dostat k co možná nejvíce lidem.

Co budujeme? Formou knih přinášet do ČR a SR to nejlepší, co se ve světě objeví na téma svobody, smysluplnosti a štěstí v práci. Zároveň chceme do česko–slovenské knižní branže přinést prvky transparentnosti a fair play.

10. Táhnout nebo milovat? (pracovní název) – Projekt mé první knihy. Text jsem dopsal v únoru. V současné chvíli je u editorky, hledáme ilustrátora a já k textu zasedám zpět v prosinci tak, aby kniha na jaře vznikla.

Proč to děláme? Rodíme se do „vykrájovátkové kultury“, která vytahuje vykrajovátko na každou oblast života. Obecně přijímaný cesta: „mateřská š. – základní š. – střední š. – vysoká š. – práce – penze“ rozhoduje o chodu našeho života více, než bychom dokázali domyslet. Dohromady se stále přetrvávající filozofií „Dokud tě živím, budeš poslouchat!“ tak v konečném důsledku znamená to, že více než 8 z 10 lidí život protěší (místo aby ho prožili). To já osobně považuji za mega–plýtvání.

Co budujeme? Jsme tím, co opakovaně děláme. Když se to snažíme daleko dotáhnout, jsme zpravidla utahaní. Když děláme, co nás baví, jsme mnohdy pobavení. Kniha je o tom, proč se to většina lidí snaží daleko dotáhnout a jak to v práci nastavit tak, aby člověk mohl dělat, co ho baví, s lidmi které má rád a ještě se tím vším uživil.

11. Freedom@Work – projekt (má zatím formu jednoduchého blogu), kterému se zatím věnuji nárazově vždy když na mě přijde únava z malosti naší kotliny (nebo ze své vlastní malosti?)

Proč to děláme? Na rozdíl od světa na západ od Aše máme my Češi/Slováci jedinečný mix zkušeností. Mnozí z nás zažili na vlastní kůži diktaturu. Většina z nás si autoritářství osahala i ve vzdělávacím a firemním světě. Zároveň již více než dvacet let testujeme a zažíváme svobodu.

Co budujeme? Díky této skladbě zkušeností máme možnost světu nabídnout doslovnou laboratoř zkoumající fungování principů svobody v práci v donedávna nesvobodném světě. Formou propojování s podobnými hnutími ve světě blogováním a přednášením můžeme nabídnout zejména pochopení souvislostí a příklady fungování pracovní svobody.

12. Kde domov můj? – projekt momentálně čeká na vytažení ze šuplíku nejspíš už tento podzim.

Proč to děláme? Domov a uspořádání vztahů v něm má zcela zásadní vliv na fungování ostatních oblastí života. Existují biologické zákonitosti života, které dnešní převažující styl bydlení ve velkém ignoruje. Následkem je nespokojenost, nefunkční vztahy a také obrovské plýtvání a neefektivita. Ve svém pátrání po podstatě štěstí jsme narazili na „cohousing“ jako filozofii bydlení a víme, že i v západním světě si lze udržet soukromí a pohodlí a zároveň si být s lidmi okolo mnohem blíž.

Co budujeme? Chceme vytvořit domov, který stojí na sousedských vztazích jako ukázku moudřejšího přístupu k bydlení. V domově tedy nechceme „bydlet“ ale „žít“.

To je současný stav. Dvanáct kusů. Píšu to jako ukázku toho, jak je možné popsat magnet a zároveň i proto, abych naše magnety vystrčil na světlo světa, neboť já začínám nestačit na veškeré závazky, které jsme si na tento podzim udělal. O tom bude některý z dalších blogů.

Jinak o aktuálním dění informujeme na Facebooku a Twitteru. Přivítám názory.

P. S.: Zítra ráno balím své dvě holky a mizíme do off–linu. Žádný maily, žádný komentáře, žádný tweety ani facebook. Potřebuju to jako sůl. Díky za pochopení.