Krysí závodění

Krysí závodění

Foto: john baird

Studovali jste někdy něco, co vás nebavilo, jen proto, abyste získali známku, zápočet, vysvědčení nebo diplom? Zúčastnili jste se v zaměstnání nějakého školení, které vás nebavilo, jen proto, že to bylo nutné pro udržení se v zaměstnání nebo pro další postup? Postoupili jste někdy na nové místo, i když vám to „staré“ vyhovovalo?

Tyto otázky pokládám na našich zájezdech a v osmi z deseti případů je mi odpovědí kývání nebo i hlasité ano. Mnohé studie potvrzují, že většina z nás nedělá to, co nás baví, nýbrž to, co nám pomůže v dalším postupu vpřed nebo výš.

Představte si, že jste na hokejovém zápasu. Sedíte ve čtvrté řadě a utkání vás v zásadě baví. Když tu si jeden z diváků v první řadě stoupne, aby lépe viděl a snadněji se mu skandovalo. Těm v druhé a třetí řadě nezbude, než si také stoupnout. A tak si stoupnete také, a ti za vámi jakbysmet. Najednou stojí celý stadion a to nikoho nebaví. Prvním přišlo neslušné říci těm, kteří se postavili, ať si sednou. Dalším už to přišlo tak normální, že si prostě stoupli také. A tak najednou všichni stojí, aby viděli, přestože by si raději sedli. Jsou nespokojeni a po chvíli začnou být unaveni. Sednout si znamená nevidět. Nezískat lepší známky znamená nedostat se na další školu. Nezískat požadovaný certifikát znamená nezískat lepší stupínek na firemním žebříčku a tak dál.

Člověk stejně jako laboratorní krysa běží ráno do práce a večer z práce. Doma v zásadě pouze přespává. Má pocit, že nestíhá, a proto zrychluje. Čím více zrychluje, tím více je unavený.

A to je podstata krysího závodu, termínu, který většina z nás slyšela, ale málokdo rozumí jeho podstatě. Staví na paralele života laboratorních krys běhajících non-stop otáčejícím se kolotočem a života v moderních městech, kdy člověk stejně jako laboratorní krysa běží ráno do práce a večer z práce. Doma v zásadě pouze přespává. Má pocit, že nestíhá, a proto zrychluje. Čím více zrychluje, tím více je unavený. Je unavený také proto, že většina toho, co dělá, ho nebaví. Protože co dělá, dělá proto, aby se dostal dál nebo výš. Proto, aby vydělal na hypotéku, na nové auto nebo na vzdělání svých dětí (více např.: Hypotékový manažer nebo Zabalte si na cestu).

Cítí, že něco není správně, ale sednout si na stojícím stadionu znamená nevidět. Přestat se honit může znamenat méně peněz a tím i menší prestiž v očích našeho okolí. A protože většina z nás usiluje o uznání ostatních, cesta bludného kruhu krysího kolotoče je obtížná. Navíc je smutným faktem, že i když vyhraji, na tom, že jsem krysa, se nic nemění.

A jak si v krysím závodě stojíte vy?