Jak se zbavit super-marketů?

Zdravím z Gruzie. Před chvílí jsme dorazili do Batumi.
Zvláštní místo... z jedné čtvrtiny historický (před-sovětský), z druhé (furt ještě) sovětský, z třetí (částečně) zkrachovalý a z poslední (nově) hotelo-kasinoidní.
Ke snídani jsem koupil chačapuri. Od paní "v díře ve zdi". Za rohem. Právě to vytahovala z trouby. Zabalila mi to, usmála se a ještě přihodila fórek. Doma (jsme tu přes airbnb) jsem k tomu ještě v džezvě uvařil tureckýho turka. Nic tak dobrýho jsem dlouho nejedl...
Gruzie je jedním z míst, kam se vyplatí přijet třeba proto, aby si člověk připomenul, jak chutná skutečné jídlo.

Pokud by si člověk chtěl u nás obstarat opravdové jídlo (ne poživatelné náhražky potravin - viz níže), nemá to snadné... malé obchodníky vytlačily nejprve socialistické samky a ty následně převálcovaly super-, hyper-, giga- markety. Podobně malé rolníky vykopla nejprve socialistická družstva a postupem času dnešní "moderní" industriální chemo-výroba potravin. Mimochodem - všimli jste si? Jídlo se u nás už nepěstuje ani nechová, ale vyrábí. To, co jíme "vyrábí" ve velké většině několik málo obřích firem a my to pak nakupujeme v několika málo ještě větších marketech.

Snimek obrazovky 2015-04-14 v 09.07.05

Možná jsem zkoumání toho, co jíme a jak si jídlo zajišťujeme věnoval až příliš času. To, co jsem ale zjistil mě vylekalo natolik, že jsem přes polovinu loňského roku věnoval tomu, abychom se vrátili zpět k jídlu. Možná někdo víte - součástí toho snažení bylo to, že jsme založili u nás v Modřanech "KPZ-ku" (psal jsem o tom tady na blogu - třeba KPZ-ka, Ká Pé Bé - čko). Mluvili jsme o tom i s Margit Slimákovou - viz video nahoře. Momentálně uzavíráme dohody s našim pěstitelem Milošem Kurkou na tento rok. Kdo jste z jihu Prahy a chcete se přidat, napište mi na tomas@peoplecomm.cz. Níže - viz nához naší vize - proč to děláme, jaké potraviny a jak si chceme zajišťovat a jaké máme plány.

Jinak si myslím, že zkusit si fungovat pár měsíců v KPZ-ce je jedno z nejlepších školení v oblasti svobody v práci. Doporučuji!

Mimochodem Honza Valeška (český guru KPZ-ek) a Petr Hanzel, spoluzakladatel bezobalu.org vystupují 4.6. na naší Svobodě NaŽivo.