Hamel, Semler, Neill & spol

Zdá se mi, že tento půlrok se věnujeme především knihám. 21-12-12 jsme vypustili Peníze, nebo život?, před třema týdny Na čem dnes záleží a příští týden jde do tiskárny Sedmidenní víkend. Kromě toho připravujeme sazbu a obálku naší poslední letošní knihy - Summerhill. Mně osobně by nikdy nenapadlo, že pár knížek dokáže tolik. Ohlasy na Podivína, Štěstí doručeno a Svobodu v práci jsou zatím fenomenální. Alespoň já jako vydavatel amatér (amare) žasnu. Každý týden nám píš

1. Peníze, nebo život? Mezi lidmi bude brzy zavazujících 1500 kusů (za 4 měsíce mimo většinovou distribuci považuji za úspěch). Kniha se šíří do velké míry sama (= šíříte ji vy, tj. velký dík!!). Já se jí snažím pomoci hlavně šňůrou přednášek - aktuální přehled na stránkách knihy - viz ZDE. Na stejné stránce naleznete i ohlasy, které se k nám zatím dostaly. ZDE jsou fotky (též přidáváme podle toho, jak přicházejí). E-book bude od 10/2013.

2. Na čem dnes záleží - Tahle kniha je venku chvíli. Zatím nemáme ohlasy. Už jsem psal a říkal, že její význam vidím především v tom, že velmi srozumitelně pojmenovává, o co v dnešním byznysu jde. Hovoří jazykem, kterému porozumí i běžný manažer z tradiční hierarchické byrokracie. Je mi protivné někomu něco cpát, ale u této knihy si nemůžu pomoct. Dle mého, je to "must read" - pro kohokoli, kdo se pohybuje v byznysu a chce se v něm ještě dalších pár let pohybovat (viz video nahoře). Mně ta kniha změnila pohled v mnoha ohledech (a nejsem zdaleka sám). O e-formě nyní jednáme. Zatím netuším, jak to dopadne.

3. Svoboda v práci. Tahle knížka nám došla. Vyrobeno bylo 2000 kusů a jsou pryč (též fenomenální úspěch berouc v potaz naši alternativní distribuci). V eshopech, v HUBuKafíčku nebo ve VIVě najdete ještě pár posledních kousků, ale velkoobchodní objednávky už odmítáme. Protože ale momentálně nemáme peníze, budeme muset s dotiskem počkat až budou. Snad to nebude trvat dlouho. Momentálně jednáme o e-formě. Už jsme od agenta dostali nabídku. Tedy papírová verze bude hned, jak nám to dovolí cashflow a e-book, pokud se dohodneme. Už na tom ale pracujeme. Dám vědět.

4. Sedmidenní víkend & Podivín. Semler je "jediný svého druhu". Kdo jste ho četli, víte své. Semco jako nejodvážnější sociologický experiment v historii firemní demokracie nepřestává inspirovat, ba naopak. Valnou většinu lidí tyto dvě knihy buď totálně nadchnou nebo naopak naprdnou (obojí však k akci). Je to tak čtivé a tak jiné, že to průměrně otevřeného člověka nenechá v klidu. Až bude Sedmidenní víkend venku, dám samozřejmě hned vědět přes blog/FB/twitter. Podivína jsme vytiskli 2500 kusů, momentálně zbývá cca 500. Sedmidenní víkend i Podivín bude bohužel pouze v papíru. Podmínky, které jsme dostali od agenta nezvládáme, je "take-it-or-leave-it" nabídka, bez možnosti jednání. Škoda, ale v mých silách už to není.

5. Štestí doručeno - Dost často nám na všechny knihy chodí větší a velké objednávky. Firmy si uvědomují, že knihovna (už jsem psal minule, že nemusí být vůbec rozdávací) je jedním z nejlacinějších a zároveň zcela přirozených způsobu budování vlastní svobodné firemní kultury. Na jedné konferenci, asi měsíc nazpátek, mě nadchla informace, že v jedné společnosti cca 100 kusů Štěstí doručeno pomohlo zvednout angažovanost zaměstnanců o 15%. Je to jedna z firem, která umí měřit, jak moc se lidi uvnitř opravdu zapojují, jak moc je jejich práce baví a díl "viny" za tento úspěch hází právě na Štěstí doručeno. Vytiskli jsme 2500 kusů a cca 500 ještě zbývá. O e-booku nyní jednáme a vypadá to nadějně.

6. Summerhill. Tohle bude pecka roku. Jestli vás (podobně jako mě) "rozsekal" Podivín, tohle vás dostane možná ještě víc. Aspoň mě to dostalo. Přečtete si tuhle knížku a na svět dětství, výchovy, vzdělávání a celkově na lidskou svobodu se už nejspíš nikdy nepodíváte tak jako předtím. Ta kniha bude venku začátkem června. Uvažujeme o tom, že by si zasloužila uspořádat nějakou velkolepou oslavu, na které by neměli chybět ti, kteří u nás usilují o svobodnější dětství, školství a pracovní a podnikatelský svět. Alespoň tak o tom uvažuji já. Prosím, pomozte nám to dát do kupy (cokoli vás k tomu napadne, prosím napiště do komentářů). S e-bookem počítáme od podzimu.

Tolik k tomu, co se děje v nakladatelství peoplecomm. Kus textu o tom, že naše knihy jsou součástí něčeho většího (viz níže) už jsem do blogu dával. Objevíte ho v každé naší nové knize. Došlo nám totiž až časem, jak důležitou úlohu ty knížky hrají v celkovém úsilí o změnu toho, jak se u nás pracuje a podniká. Tím, že nejsme ve většinové distribuci, jejich "vliv na život" v ČR/SR závisí především na vaší pomoci. Na tom, jak moc nám pomůžete ty knihy dostat k lidem, kteří jsou na ně připravení. Považuji za důležité říct, že příjmy z knih nám (mně) dovolují se věnovat všemu tomu, co dělám zdarma (přednášky a debaty se studenty, pomoc neziskovému sektoru, psaní, tvorba videí, nespočet "kávičkových" konzultací a debat). Pro vaši informaci, především díky příjmům z prodejů Peníze, nebo život? jsme byli schopni zvládnout vyrobit Na čem dnes záleží a plánujeme z toho uhradit i Sedmidenní víkend. Produkci "Peníze, nebo život?" nám pomohly zafinancovat příjmy z loňské Svobody NaŽivo. Na Summerhill nyní ještě prostředky hledáme. Zatím počítáme s příjmy z jiných knih či přednášek, kurzů, konzultací - viz SVOBODA V PRÁCI – JARO 2013. I zde mám tedy prosbu - pomozte nám info o tom, co je možné si u nás koupit dostat k lidem, kterým to může pomoci. Nám to zase pomůže se pohnout v dalších projektech a celkové podpoře hnutí.

Tento obrázek (zcela dole) na mě vykoukl z facebooku. Myslím, že přesně to je rolí knih. Úlohou těch našich je ukázat proč a jak v životě dělat, co milujete a milovat, co děláte. Pokud nám chcete pomoct, můžete: 1. natočit video recenzi (podobně jako já tu výše), napsat blog nebo kus textu na soc. sítě o tom proč vás ta či ona kniha nadchla; 2. vyfotit knihu v nějaké zajímavé situaci či společnosti a poslat nám ji přes soc. sítě; 3. "Olajkujte", "tweetněte" knihy zde či zde. 4. Pořiďte naše knihy pro svoji firemní knihovnu - viz bod pět výše. 5. Cokoli jiného vás napadne... Díky. Díky.