Co je to šťastný život?

Co je to šťastný život?

Foto: IrenaS

Poslední dobou si okolo sebe všímám, že se hodně mluví o štěstí. Mnoho psychologů začalo systematicky štěstí jako materii zkoumat, o štěstí se točí dokumenty, BBC o štěstí připravilo celý program, na internetu se štěstí věnuje spousta stránek. Znamená to, že je štěstí kolem nás moc nebo málo?

Základní motiv, který nás žene kupředu, je pocit uspokojení a naplněnosti z toho, co děláme. Kde a z čeho se ale bere? Někdo najde uspokojení v tom, že trénuje místní fotbalový klub, jiný ve sledování toho, jak mu vydělávají akcie, pro dalšího je naplňující vyřezávání betlému po večerech, pravidelné výlety do středověku s knihou před spaním, otáčení se po ženských, objev nového léku, psaní blogu, čtrnáct dětí atd.

Uspokojení a to, co nás vnitřně naplňuje, je silně individuální. Jsme ale všichni lidské bytosti, a i když mluvíme jinými jazyky, vyrůstáme v jiných prostředích a máme jiné názory na to nebo ono a tím jiný pohled na svět, stále jsme spojováni společnými charakteristikami. Co tedy obecně naplňuje „lidský druh“?

Martin Seligman, zakladatel pozitivní psychologie a profesor na Pensylvánské univerzitě, provádí studie, ve kterých se snaží najít odpověď na to, co je obecně naplněný život a pocit uspokojení z něj.

Jak se tedy liší šťastní lidé od těch ostatních? Podle Seligmana existují tři typy šťastného života. Prvním je tzv. příjemný život, ve kterém se lidé snaží mít co nejvíce potěšení. Omezením ale je, že tento způsob života je dědičný z více než 50 procent, a tak pokud to tam není, nemůžeme udělat mnoho proto, abychom na něj dosáhli.

Druhým je tzv. dobrý život, plný aktivit, u kterých zažíváme pocit intenzivní koncentrace a doslova ztrácíme pojem o čase. Takže když třeba rádi fotíte, vezmete po obědě všechno, co k tomu potřebujete, jdete na kopec za město, uděláte první, druhou, třetí fotku a najednou si všimnete, že se začíná stmívat a že vám čtyři hodiny utekly jak voda. To platí absolutně pro všechno, nejen pro volnočasové aktivity, ale třeba taky když jdete do práce, která vás nesmírně baví. Skvělá zpráva je, že na rozdíl od prvního „příjemného života“ na „dobrý život“ existuje recept, a tak je dosažitelný pro všechny, kdo mají chuť to zkusit. Vyžaduje to přemýšlet a zmapovat své nejsilnější stránky, a pak přetvořit svůj život tak, abyste měli příležitost maximálně využit právě tyto stránky svojí osobnosti.

Poslední, třetí, je pak tzv. smysluplný život, který opět vyžaduje využití našich nejsilnějších charakteristik, ale jejich zaměstnání pro něco většího, než jsme my samotní a náš individuální život.

Existují tři druhy šťastného života: příjemný, dobrý a smysluplný. Který žijete vy? A který můžete žít?

Dotazováním a dalším zkoumáním profesor Seligman zjistil, že mezi těmito třemi typy šťastného života jsou velké rozdíly, pokud se ptáme na to, jestli lidé prožívají naplněný život. Nejvyšší uspokojení a pocit prožívání naplněného života mají lidé, kteří žijí „smysluplný život“, nejmenší ti, kteří žijí „příjemný život“. Pro ten je jen zanedbatelný vztah k naplněnosti života a komplexnímu uspokojení. „Příjemný život“ působí jen jako nástavba. Pokud žijeme „smysluplný život“ a „dobrý život“, přináší „příjemný život“ další uspokojení. Sám o sobě však nemá pro pocit naplněného života a uspokojení skoro žádný význam.

Jaké z těch životů žijete? Cítíte, že váš život je naplněný?

Proč se nepokusíme více hledat, cílevědomě jít za aktivitami, u kterých nepočítáme čas, zbavovat se jako nepotřebné zátěže při letu balónem věcí, které děláme z donucení a jen proto, že to dělají lidi kolem nás, a nevidíme v nich žádný přínos a smysl pro nás samotné nebo naše okolí? Štěstí je dosažitelné, chce to jen víc práce, než si s tím dáváme. Kdybychom věnovali třetinu energie, kterou vynaložíme v našem zaměstnání (podle výzkumů zaměstnání naplňuje méně než polovinu lidí napříč kontinenty), do přemýšlení o tom, co na cestě za šťastným a naplněným životem děláme špatně, kde máme díry a co můžeme napravit a zlepšit, bylo by naplněných životů a šťastných lidí okolo nás mnohem víc, v tramvajích bychom se na sebe místo kyselých obličejů smáli, frontu na pokladnu v Tescu si užívali, v autě v dopravní zácpě nenadávali…

Podívejte se na vystoupení Martina Seligmana na TEDu:

S českými titulky ke shlédnutí i zde.

Udělejte si test, jak jste šťastni: Jak jste spokojeni? nebo Authentic Happiness.
Shlédněte dokument o filozofii štěstí: zde.
Na stránkách BBC naleznete mraky dalších souvislostí na téma štěstí v moderní době.